utorok 27. októbra 2015

12 kníh na príjemné jesenné čítanie pri čaji. | Odporúčania

Ach, jeseň. Vonku je sychravo, často prší a dni sú fádne. Je ideálne počasie na sedenie vo veľkom kresle s dekou všade okolo vás, teplým čajom po boku a s knihou v ruke. Podľa mňa je jeseň obdobie stvorené pre knihomoľov ako som ja, a s najväčšou pravdepodobnosťou aj ty.



Mne pri takomto počasí najčastejšie sadne do rúk kniha zo žánrov ako fantasy, sci-fi a dystopia. Ale tieto odporúčania sa nebudú týkať iba tohoto žánru, pretože niekedy proste máme náladu na niečo jednoduché a ľahké. Poďme teda do toho!



- A Court of Thorns and Roses (S.J.Maas)

GR hodnotenie: 4.30
Moje hodnotenie: 3.5/5*

ACOTAR je príjemnou fantasy, ktorej značnou súčasťou je dobrodružstvo a akcia, čiže sa v nej vždy niečo deje. Odporúčala by som ju aj trochu starším čitateľom, ktorí hľadajú fantasy a netúžia po vyslovene tínedžerskej tématike, keďže je táto kniha zaradená pod NA a nie YA fantasy literatúru. :)




- Nech Sneží (J. Green, M. Johnson, L. Myracle)

GR hodnotenie: 3.89
Moje hodnotenie: 4/5*

Nech sneží by som síce čítala skôr v zime, ale myslím, že sa to dá v poriadku čítať už cez tieto mesiace, pretože je aj tak celkom sychravejšie vonku. Ja som osobne prečítala iba prvé dva príbehy (zatiaľ), ale oba sa mi veľmi páčili a neviem sa dočkať, kedy si celú knihu tento rok cez vianočné prázdniny znova prečítam pri čaji.



- Výnimočná (K. Cashore)

GR hodnotenie: 4.10
Moje hodnotenie: 4.5/5*

Výnimočná patrí medzi prvé fantasy, ktoré som kedy čítala a doteraz si na ňu spomínam s úsmevom na tvári. Je to vážne výborné čítanie, ktoré má všetko, čo od knihy vyžadujete - je vtipná, záživná, srdcervúca, romantická, akčná! Ako stvorená na večery v posteli v deke pri lampičke.




- Meno Vetra (P. Rothfuss)

GR hodnotenie: 4.55
Moje hodnotenie: 5/5*

Nech vás u anjela neodradí veľkosť tejto dokonalosti!! (Dopredu vás varujem a prosím, aby ste sa do Mena Vetra pustili!) Naozaj je to kniha plná nečakaných zvratov a dobrodružstiev, je vtipná a neskutočne dobre premyslená. Do postáv sa zamilujete, ani nestihnete povedať obyčajné jedno "f". Patrick Rothfuss, to je spisovateľ!




- Throne of Glass (S.J. Maas)

GR hodnotenie: 4.22
Moje hodnotenie: 4.5/5*

Tak a máme tu starú dobrú klasiku tohto blogu. Čo by boli odporúčania bez Trónu zo Skla? Tentokrát je táto kráska dokonca už aj preložená. Už nemáte žiadne výhovorky, prečo sa do nej nepustiť a nepodlahnúť výborným postavám, ktoré nás príbehom sprevádzajú!





- Percy Jackson (R. Riordan)

GR hodnotenie: 4.20
Moje hodnotenie: 4/5*

Tak a teraz taká všeobecnejšia klasika- starý dobrý Riordan a jeho Percy Jackson. Knihy tejto série sa rýchlo a ľahko čítajú, sú pútavé a plné akcie, v každej je iné dobrodružstvo a je super nasledovať Percyho ´, v každej knihe o rok staršieho! 







- Harry Potter (J.K. Rowling)

GR hodnotenie: 4.40
Moje hodnotenie: 5/5*

Tak toto nepotrebuje vysvetlenie, prečo som sem HP zaradila. Nečítali ste ešte? Nemusíte sa hanbiť, ani ja som všetky zatiaľ neprečítala. Ale z tých, čo som čítala vám vravím, že neváhajte a chyťte nikdy-nestarnúceho Harryho do ruky!




- Wonder (R.J. Palacio)

GR hodnotenie: 4.42
Moje hodnotenie: 4/5*

Ak hľadáte v knihách ponaučenia, nové informácie, čo sa týkajú ľudí s nejakým znevýhodnením, tak Wonder je pre vás ako stvorený! Príbeh o chlapcovi menom August, ktorý sa narodil s nešťastnou tvárou a o jeho prepletaní cez prvý rok v škole, pretože bol doteraz učaný doma jeho mamou. Je to smutný príbeh podaný vtipne a každý by si ho mal prečítať, pretože je nesmierne milý a Auggieho si zamilujete!



- Kráľovná Tearlingu (E. Johansenová)

GR hodnotenie: 3.97
Moje hodnotenie: 3.5/5*

Aj keď nie najlepšia fantasy pod slnkom, Kráľovná Tearlingu si zaslúži pozornosť, pretože je naozaj nádejnou prvou časťou série. Zväčša dobrodružná fantasy je plná rozličných postáv a záhad, ktoré potrebujú rozlúštenie, ku ktorému sa asi tak ľahko nedopracujeme. Hlavná hrdinka je super - úplný opak väčšiny - je, povedzme si úprimne, dosť mimo a nevie ako sa má slušne správať, keďže vyrastala v chatrči v lese a zrazu z nej má byť kráľovná? No je to celkom vtipné ju sledovať...



- Keď sa sfarbia Javory (Z. Burgerová-Cacciabue)


GR hodnotenie: 4.20
Moje hodnotenie: 4.5/5*

Znova príjemná oddychovka s mnohými hlbšími témami, ktoré vás donútia premýšľať. Aj keď je táto kniha miestami presladená, je to taká správna romantická knižka pre mladých, ale aj starších čitateľov. Taktiež ako plus je, že je o niečo dlhšia než sme pri contemporary zvyknutí, čiže sa vieme ako čitatelia lepšie vžiť do príbehu a do role hlavnej hrdinky. 




- Pád Anjelov (S. Ee)

GR hodnotenie: 4.21
Moje hodnotenie: 5/5*

Táto kniha sa tu už dlhšie neobjavila a zaslúži si veľa pozornosti. Celá séria Penryn a Koniec Sveta je úžasná postapokalyptická sci-fi urban fantasy (no je to mišung všetkého) o anjeloch, ktorí sú vlastne zlí a chcú ovádnuť svet a zničiť ľudstvo. Nasledujeme drsnú ale úžasnú Penryn, ktorej rodina bola tragicky rozdelená a ona sa ich snaží za pomoci anjela, ktorý nakoniec nie je taký zlý (alebo je, avšak jej vydieračské schopnosti sú na úrovni profíka a tak aj zo zlého môže byť dobrý?).




- Medený Jazdec (P. Simons)

GR hodnotenie: 4.38
Moje hodnotenie: 4/5*

A máme tu niečo zo žánra, ktorý tu nebol - historická fikcia! Je to jedna z mála kníh tohto žánru čo som čítala a iba táto ma očarila natoľko, že ju odporúčam ďalej. Medený Jazdec je úžasne spracovaný príbeh v Rusku z obdobia vojny (neviem teraz či I. alebo II.). Nasledujeme Tatiannu, ktorá je síce trochu naivnejšia, ale vie čo robí a prečo to robí. Zamiluje sa do vojaka - čo nemôže znamenať nič dobré, keďže je predsa vojna. Sledujeme jej život s rodinou plný utrpenia z vojny a je nám dokonale vykreslená situácia, aká vtedy vládla (čo sa týka jedla, ako to vyzeralo na uliciach, strach, ako sa ľahostajnosť o svoj život stále gradovala...).


Týmto sa odporúčania končia a ja dúfam, že vás aspoň nejaká z kníh zaujala. :)
Počuli ste už o niektorej z kníh? 
Ktoré by ste ešte odporučili?

2 komentáre:

  1. Super článok! ☺ Nech sneží mi o niekoľko dní príde, veľmi sa naň teším. HP, ToG, Percy, Kráľovná - s tým môžem úplne súhlasiť! Úžo knihy! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem!! :))
      Tak to sa teším s tebou keď ti príde, dúfam, že sa bude páčiť! :) Prvý príbeh od Maureen je podľa mňa najlepší. :)

      Odstrániť