streda 4. februára 2015

DYSTOPIA | Odporúčania

Ako človek, čo má rád dystopické knihy, som ich už niekoľko prečítala. Rozhodla som sa teda vám odporučiť nejaké dystopické knihy, ktoré jednoznačne stoja za čeknutie! :))

1. Legenda od Marie Lu

Legenda je o dystopickom svete v ktorom je krajina rozdelená na obvody z ktorých je väčšina chudobných. V chudobnejších častiach zúri nebezpečná choroba a čim ďalej, tým viac ľudí na ňu podlieha. Máme tu dve hlavné postavy - Day, ktorý je z chudobného obvodu a June, ktorá je z bohatého. Čo sa stane, keď sa stretnú? Ak chcete vedieť o knihe viac, môžete kliknúť sem pre recenziu, ktorú som robila už dávnejšie. :) Link na GR.







2. The Maze Runner od James Dashner

Tu už naozaj neviem či mám písať o čom Maze Runner, alebo Labyrint:Útek je. Všetci o tom už počuli alebo na tom boli v kine. Ale pre tých, čo sú zmätení, je to taká dystopia zmiešaná so sci-fi. Hlavný hrdina Thomas si nič nepamätá, má vymazanú pamäť a zobudí sa vo výťahu, ktorý ho zavedie do stredu labyrintu v ktorom žijú iba chlapci. Spolu s ostatnými musí vyriešiť ako sa dostať von po tom, čo sa všetko začne meniť a majú na výber buď budú konať alebo všetci umrú. ;) Ak by niekoho zaujímalo, mám recenziu na druhú knihu v tejto trilógii tu. :) GR.





3. Pád Anjelov od Susan Ee

V tejto sérii/knihe sa nachádzame vo svete, ktorý si pomaly podmaňujú anjeli, ale nie takí dobrí, milí anjeli, ale drastickí a odporní anjeli čo nenávidia ľudstvo. Ulice sú plné gangov a nedá sa povedať kedy je bezpečné vyjsť z úkrytu. Jedného dňa sa naša hlavná hrdinka Penryn s jej matkou a sestrou na vozíčku rozhodnú odísť ale počas cesty na nich čaká nemilé prekvapenie - stanú sa svedkami scény pri ktorej jednému z anjelov iní anjeli odseknú krídla. Všetko sa rýchlo zvrtne a zrazu je Penryn sama s anjelom bez krídel, jej sestru uniesli a jej narušená matka zmizla. Neostáva jej nič iné, iba sa spolčiť s tým anjelom a spolu s ním sa pokúsiť nájsť jej malú sestru a jeho krídla. Ak chcete vedieť viac, taktiež recenzia na knihu je tuu. (: Link na GR.





4.The Darkest Minds od Alexandra Bracken

V tejto sérii/knihe vytvorila Bracken dystopický svet v ktorom majú deti vďaka určitému vírusu super schopnosti a hlavná postava Ruby, je jedná z tých, ktoré majú extrémne nebezpečnú schopnosť - vedia ovládať ľudí mysľou, dostať sa do mysle hocikoho a dokonca sa dokáže aj vymazať zo spomienok ľudí. Tieto deti držia zavreté v akoby pracovných táboroch a jedného dňa sa Ruby podarí utiecť. Neskôr stretáva troch tínedžerov/deti, ktorí majú rovnako ako ona, schopnosti. Spolu sa vydávajú hľadať údajné miesto v ktorom žije mnoho detí im podobným v pokoji a normálne. Taktiež ak vás zaujala táto kniha podľa toho čo ste teraz prečítali a chcete vedieť viac - recenzia tu :) A ešte link na GR :)




5. Pod vražednou oblohou od Veronica Rossi



Kniha je zasadená v svete v ktorom sú ľudia rozdelený na dva tábory a to "mešťania" a tí zvonku, inak nazvaní aj "divoši". Taktiež sa udialo niekoľko klimatických zmien, ktoré majú na svedomí napríklad ohnivé elektrické výboje z oblohy. Hlavná hrdinka Aria bola vyhostená z mesta v ktorom žila a vonku stretáva Sokola, ktorý jej aj spolu s ostatnými "divochmi" zachránil život. Spolu sa vydávajú na cestu s účelom nájdenia Ariinej matky. GR!!









6. The Giver (Darca) od Lois Lowry



Darca je fascinujúca kniha, ktorá sa dá považovať za klasiku, v ktorej je čitateľom predstavený svet v ktorom všetci vidia iba čierno-bielo aby sa predišlo rozdielom, ktoré vedú k súbojom a hádkam. Nikto si nič nepamätá z histórie ľudstva a všetci ľudia sú presne rozdelený do vopred určených funkcií. Hlavný hrdina Jonas, sa stane tým človekom, ktorého rada zvolí za tzv. Reciever (neviem ako je to v slovenčine presne preložené v knihe). Reciever má za úlohu prijať všetky spomienky na minulosť ľudstva od staršieho pána, ktorý bol tiež raz Reciever ale teraz je už Darcom, pretože Jonasovi predá všetky spomienky. Akonáhle Jonas zisťuje o histórii viac a viac, začína byť presvedčený, že systém komunity v ktorej žije je zvrátený a musí byť zmenený.  Link na GR. :)


..a teraz niečo, čo všetci poznajú ale nedá sa to  nespomenúť...:)



7.Hry o život od Suzanne Collinsovej


Myslím, že nemusím hovoriť o čom HG sú, takže iba dodám, že ak ste stále nebodaj neprečítali tieto knihy a videli ste iba film, vrúcne vám odporúčam hneď chytiť túto knihu a prečítať ju, lebo je naozaj dobre napísaná a ako to väčšinou býva, príbeh sa zdá omnoho reálnejší a lepší. :))










8.Divergencia od Veronica Roth

Znova to isté ako HG, všetci už vieme o čom Divergencia je a taktiež vám radím si knihu/y prečítať pretože to jednoznačne stojí za to! :))












Taaak, tu sa moje odporúčania končia, dúfam, že sa vám príspevok páčil. :)
Chcela by som začať robievať takúto rubriku raz mesačne, možno viackrát, uvidíme, aby ste sa dozvedeli o nových knihách ktoré stoja za prečítanie.:)
Ktoré knihy ste už z týchto prečítali a ktoré ešte nie? 
Padli vám nejaké z  týchto kníh do očka? :D :)

4 komentáre:

  1. Z týchto som čítala bohužiaľ len Hry o život a Divergenciu.
    Inak, čo sa Divergencie týka.. séria by bola naozaj dobrá. Ale Rezistenciou si to u mňa autorka dosť pokašlala. To bola najhoršia časť. Teraz čítam Experiment a ten sa mi zatiaľ páči (veľký spoiler už viem dlho :D) a dúfam že sa mi aj páčiť bude :)
    Inak, Pod vražednou oblohou mám už dlhšie doma ale po pár stranách som ju odložila. Neviem prečo, snáď sa k nej čo najskôr dostanem :)

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja viem, no, Pod Vražednou Oblohou je taká kniha že sa buď bude páčiť alebo vôbec nie. :D Ja som ju považovala za takú priemernú, ale tak objektívne som ju musela pridať lebo možno sa niektorým predsa bude páčiť. :D :)

      Odstrániť
  2. Ach, akurát som pred desiatimi minútami dočítala Svět poté (Pád anjelov 2) A bola to úplne pecka. Už sa neviem dočkať trojky. Videla si obálku? Je nádherná. :D
    Legenda bola tiež fajn, každý ma vystríhal pred úplným koncom, ale mne sa práveže nezdal taký hrozný. Bola to dobre napísaná séria.
    Divergencia u mňa zlyhala pri druhej časti. Jednotka super... v dvojke som sa dostala na tretiu kapitolu a tam som aj skončila. Nebavilo ma to. FIlm si pozriem, ale po tom, čo som sa dozvedela, ako sa to celé skončí, mala som ešte menšiu chuť sa k tomu vracať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa neskutočne teším na End of Days!! :D :3 Tá obálka je dokonalá a má taký nádych bledších farieb, tak som zvedavá či nás chce Susan oblafnúť tými farbami aby sme si mysleli že to bude taká jemná kniha ale nakoniec bude totálne temná ako tie predtým! :D Dúfam, že bude taká ako Pád Anjelov a Svet Potom. Legendu sa stále musím dostať na dvojku, lebo nemám čas kvôli blbému povinnému čítaniu.:( A asi veľa ľudí odradila dvojka Divergencie, ale ja som nejakým zázrakom asi jedna z mála, čo si myslia, že bola super tým že tam bolo toľko akcie! :D Ale veď, koniec koncov, sto ľudí, sto chutí, nie. :)

      Odstrániť