utorok 21. apríla 2015

Fanúšička, aneb kniha s hlavnou postavou, ktorá rozumie našim fangirl momentom (Rainbow Rowell) | Recenzia


Názov: Fanúšička 
Autor: Rainbow Rowellová
Počet strán: 400
Žáner: contemporary, romantická
GR hodnotenie: 4.20

Anotácia:
Jasné, celý svet zbožňuje Simona Snowa... Ale Cath je fanúšičkou celý svoj život a je v tom fakt dobrá. So sestrou dvojčaťom Wren sa ešte ako deti ukryli v Simonovom svete a pomohlo im to zvládnuť matkin odchod. Čítanie. Druhé čítanie. Vypisovanie na fanúšikovské fóra, písanie fanfiction, prezliekanie sa za postavy na každú filmovú premiéru. Cathina sestra už z fandomu vyrástla, ale Cath to nedokáže. Ani nechce.
Obe sestry majú osemnásť a idú na výšku. Wren nečakane vyhlási, že nechce v internáte bývať s Cath, aby bola nezávislejšia. Dvojčatá sa rozdelia a Cath je vydaná napospas namosúrenej spolubývajúcej a jej očarujúcemu frajerovi. Jej profesorka si myslí, že fanfiction je koniec civilizácie, a pekný spolužiak sa chce rozprávať iba o slovách... Popri tom všetkom sa Cath ustavične bojí o milujúceho, no zraniteľného otca, ktorý ešte nikdy nezostal sám. Otázka znie: Zvládne to Cath? Dokáže to, aj keď ju Wren nebude držať za ruku? Je pripravená žiť vlastný život? A chce vôbec vykročiť vpred, ak to znamená, že musí opustiť Simona Snowa?



""Why do we write fiction?" Professor Piper asked.
Cath looked down at her notebook.
To disappear."
Môj názor na knihu:

Názov tejto knihy sa na mojom blogu objavuje, myslím, celkom pravidelne. Možno ste si už aj všimli prečo to tak je. Áno, Fanúšička je jedna z mojich all-time favorite kníh a nie je to iba taká krátkodobá láska, ako to niekedy s knihami býva, túto knihu som po prvé čítala pred rokom. Odkedy som ju dočítala na ňu často myslím. A verte či neverte, už som ju dokonca stihla prečítať aj druhý krát. Dokonca ju milujem ešte viac, než po prvom prečítaní. Ak je to samozrejme možné!
Som neskutočne rada, že sa ju rozhodli preložiť takže si ju môžu vychutnať aj tí, ktorí nie sú na toľko jazykovo zdatní. Tiež si myslím, že to bol dobrý marketingový ťah, lebo mám pocit, že bude dosť populárna.



Fanúšička ponúka čitateľom, dá sa povedať, všetko, čo by dobrá kniha mala obsahovať. Štýl písania je neuveriteľne výborný; postavy sú vytvorené tak, že sa do nich zamilujete po pár stranách; príbeh má aj hlbšiu myšlienku a nerieši náhodné zápletky bez pointy; nikdy sa počas čítania nenudíte; neskutočne mnoho ráz sa nahlas zasmejete; pri smutnejších momentoch súcitíte s postavami, a tento zoznam by takto mohol pokračovať ešte na minimálne štyri riadky...
No, neznie táto kniha zatiaľ viac než len lákavo? Nie? Tak počkajte, veď ja vás ešte presvedčím!




"It means...I really like you. Like, really like you. And I want that kiss to have been the start of something. Not the end."



Čítali ste Eleanor a Park od tejto autorky? Aj keď to možno niektorým neprišlo také dobré, minimálne ten štýl písania musí každý uznať, že bol dobrý. A ako je teda napísaná Fanúšička keď EaP je napísaná dobre? Jednoducho omnoho lepšie, až dokonalo! (To sa aj dá čakať, keďže Fanúšičku písala až po tom, čo bola publikovaná kniha EaP.)
Kniha je síce písaná jednoducho, čiže to nie je žiadny klenot pre milovníkov poetickej literatúry, ale myslím, že je to vykompenzované úžasnými postavami a vynikajúcim dejom. Aj napriek pomernej
jednoduchosti písania v knihe nájdete mnoho zaujímavých myšlienok s hlbším významom, ktoré dodávajú pocit toho, že kniha je jednoducho dokonalo napísaná. Všetko čo čítate vám ožíva pred očami, sčasti asi aj preto, lebo to všetko pôsobí reálne, všetky situácie sú z každodenného života, čiže je jednoducho stotožniť sa s postavou a stým, čo prežíva. Celá kniha je, ak si dobre spomínam, písaná z perspektívy Cath. Ale aj napriek tomu, že stále čítame o jej pocitoch a o jej skúsenostiach, Rowellová nám opismi podáva aj pocity ostatných postáv a vieme si jednoducho domyslieť ako sa cítia a čo prežívajú. V skratke, čo sa minimálne písania samotného týka, je Rowellová jednou z najlepších autoriek, ktorých knihy čítame.


Hlavnou postavou je ako som spomínala Cath. Obyčajné dievča, ktoré je závislé na fiktívnych postavách. Hovorí vám to niečo? Lebo mne teda rozhodne áno. Neskutočne sa mi postava Cath páči a taktiež mi aj "sadla" a prirástla k srdcu, pretože v nej totálne vidím seba. V spoločnosti tichá, ale keď sa cíti pohodlne tak sa dokáže odviazať, má rada nerdy veci ktorých väčšina ľudí nechápe, je hanblivá, neustále sa z ničoho nič červená aj keď o nič nejde, je celkovo trochu awkward. Proste, je asi zhruba taká, ako väčšina z nás milovníčok kníh. (Môže sa to vzťahovať aj na chlapcov
samozrejme, ale vzhľadom na to, že Cath je dievča..:D).
Aj keby bol dej hocako nudný, stále by som pokračovala v čítaní iba preto, lebo Cath je jednoducho úžasná postava.
Ostatné postavy sú tiež vynikajúce, také, aké by ste v reáli určite našli. Každá postava je niečím iná ale vždy je sympatická a má niečo do seba. Dá sa povedať, že každá taká hlavnejšia postava je naozaj vtipná, až tak, že som často krát proste nemohla z tých hlášok. Levi, ach Levi, je tak dokonalý, že to tu ani nejdem opisovať, lebo však poznáme, boli by sme tu ešte dlho. Dvojča Cath, Wren, je naprostým opakom jej sestry. To sa mi vážne páčilo, lebo to aj tak často krát v skutočnosti býva. Celkovo sú v knihe postavy rôzneho charakteru a správania, čiže nám tým ponúka pohľad na rôzne typy osobností. Páčilo sa mi to. Aspoň na nás Rowellová nespustila paľbu neskutočne dokonalých postáv, ktoré by nám tak navrávali, že takí ľudia naozaj existujú.



Ďalším aspektom, ktorý si na tejto knihe vysoko cením, je to, že v nej nachádzame témy rôzneho typu. Či už kamarátstvo, láska, faloš, nespoľahlivosť alebo aj rodinné problémy. Páči sa mi, že nič neskrýva a poukazuje na to, že život je naozaj taký a nie len taký aký mnohé knihy opisujú - dokonalý, iba s občasnými problémami. V tejto knihy vidíme to, ako sa z jednej dobrej situácie Cath dostáva do horšej a horšej a potom znova príde svetlá chvíľka a tak dokola. Presne tak, ako by to malo byť v knihách.  Aj keď ma väčšinou nebavia knihy s tématikou riešenia problémov, ktoré život servíruje, tu ma to naozaj bavilo a užila som si každú sekundu čítania. Mnoho autorov nevie tieto témy podať tak, aby ma zaujali, ale Rowellová u mňa opäť bodovala tým, ako sa popasovala s rôznymi problémami, ktorým Cath a jej okolie čelili.




"I choose you over everyone."



Jediná vec, ktorá ma na tejto knihe nebavila a mrzela boli časti so Simonom Snowom. Ako anotácia prezrádza, Simon Snow je fiktívna postava zo série kníh o ňom a o jeho dobrodružstvách vo svete mágie. Áno, je to ako Harry Potter. Ale to mi vôbec nevadilo. Skôr ma štvalo to, že už som bola tak zažratá do deja a do života postáv knihy, že ma hnevalo keď zrazu bolo niekoľko strán z buď oficiálnych kníh o SS alebo z Cathinej fanfikcie. Možno, keby to nebolo tak rozkúskované, aj by ma to bavilo, ale tým že tieto časti boli vložené do deja reálnej knihy Fanúšička a vždy boli o niečom inom lebo to sú akoby útržky, tak pre mňa to nebolo nič moc. Ale údajne má vyjsť celá kniha Carry On, čo je vlastne fanfikcia ktorú písala Cath, tak by to mohlo byť tým spôsobom fajn a určite by som sa na tu knihu kukla. :)

Jednoznačne knihu Fanúšička odporúčam (ak ste to doteraz ešte nepochopili :D)!!! Ak máte možnosť tak sa na ňu určite dajte po anglicky, lebo nič vám nezaručí taký literárny zážitok ako kniha v origináli. Ale samozrejme, prečítajte si ju aj po slovensky, lebo neprečítať ju je jednoducho neprípustné a hocaké hlúpe pripomienky sú v tomto prípade vždy irelevantné!!


6 komentárov:

  1. Ja mám na knihu presne opačný názor. Ja som mala asi také veľké očakávania po toľkých pochvalných recenziách, že som dobre padla na hubu, keď som to čítala. Mne sa to práveže vôbec nezdalo výnimočné a nepochopila som ani to, ako každý hovorí, že sa stotožnili s hlavnou hrdinkou, lebo píše, lebo je knihomoľ a totálne trápna v niektorých situáciách.... neviem :D nemala som z nej vôbec dojem, že by som sa na ňu podobala. Skôr ma väčšinu času štvala a FF na HP takisto. Keď už som sa konečne zažrala do kapitoly, prišiel na scénu blbý Simon a hneď som si spomenula, prečo mi to tak liezlo na nervy. Postavy si ma celkovo nezískali. Boli obyčajné a pre mňa aj nudné. Asi som jedna z mála, komu príbeh nesadol. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hm, tak to ma mrzí. Len to je to že 100 ľudí 100 chuti... Toho sa obávam že tým že mnoho ľudí Fangirl ospevuje ju začnú ľudia čítať s tým že si ju zamilujú a nakoniec sa im nebude páčiť. :( A iné knihy od Rainbow sa ti páčili ? :)

      Odstrániť
    2. Iné som nečítala :D nelákali ma po tomto vôbec :D :D A teraz mám aj tak toľko kníh, že neviem, čo skôr. Takže ďalšie knihy od nej nemám ani na zozname.

      Odstrániť
    3. Jaj, škoda, možno by ťa nejaké iné od nej zaujali viac. :)
      Ten problém s toľkými knihami poznám až príliš dobre. *pozerá na svoj TBR list na GR* :D

      Odstrániť
    4. Pochybujem :D nejako mi nesadol ani jej štýl. Neviem, pre mňa je spôsob, ako píše, nezaujímavý. :D Preto som už ani nesiahla po ďalšej jej knihe.

      Odstrániť
    5. Aha, jasné, chápem. :D Tak to už teda nič potom. :D

      Odstrániť