pondelok 1. decembra 2014

The Darkest Minds (Alexandra Bracken) | Recenzia


Názov: The Darkest Minds (The Darkest Minds #1)
Autor: Alexandra Bracken
Počet strán: 488
Žáner: dystopia, YA
Hodnotenie GR: 4.32
Link na GR: hier






O čom kniha je:

V Amerike vypukla nebezpečná choroba, ktorá zabila viac než 90% populácie detí medzi 8-14 rokmi, avšak niektorí to nejako dokázali prežiť. Nenechalo ich to však bez trvalých následkov. Postupne sa u nich všetkých objavili zvláštne schopnosti, ktoré donútili rodičov väčšiny poslať ich do "rehabilitačných táborov", ale nevedeli však, že sa tam k nim budú správať ako ku zvieratám. Prakticky ich poslali do koncentračných táborov.
Ľudia sa týchto detí, inak nazvaných aj "Psi" boja a chcú ich mať od seba čo najďalej.
Naša hlavná hrdinka Ruby, patrí medzi tých nebezpečných. Vie totiž ovládať ľudí mysľou a zároveň
keď sa niekoho dotkne na dostatočne dlhý čas dokáže vidieť dotyčného minulosť, ale aj to na čo myslí.







"That girl was gone forever, and all that was left was a product of the place that had taught her to fear the bright things inside of her heart."




Môj názor na knihu:

Alex definitívne vie ako napísať temný ale zároveň krásny a romantický príbeh, ktorý vám ostane v hlave ešte dlho po tom, čo ho dočítate. Krásne vybudovala svet, aj napriek tomu, že na začiatku, asi prvých 20 strán som bola celkom zmätená, ale po chvíli som všetkému krásne chápala a všetko to dokopy zapadalo ako puzzle. Postavy sú do detailov prepracované, každá z nich má do detailov vymyslený charakter.
Naozaj sa mi páči, keď sa tak obzriem späť, ako sa postava Ruby vykryštalizovala od prvých kapitol po poslednú. Najprv bola hanblivá a bála sa za seba postaviť, musela to za ňu robiť kamarátka ale postupne pri konci je strašne silná, vie čo robiť, je rozvážna a robí všetko preto aby ochránila kamarátov. Jednoznačne patrí medzi tie hlavné postavy, čo si ľudia obľúbia a berú za vzor.

Koncept knihy je veľmi zaujímavý a naozaj originálny. Nie je to nerealistické, žiadna blbá láska na prvý pohľad a podobné veci, proste všetko je tam tak, ako by to naozaj v realite aj mohlo byť.
Koniec ma nenormálne rozplakal, nahneval a ešte k tomu ten cliffhanger! Vôbec som to, čo sa stalo nečakala.


"But there's a beginning in an end, you know? It's true you can't reclaim what you had, but you can lock it up behind you. Start fresh."



Na záver, TDM je jednoznačne druhá najlepšia kniha akú som tento rok čítala, hneď po Crown of Midnight od Sarah J. Maas. Neviem sa dočkať keď si objednám druhý diel a hneď ako začnú distribútovať trojku na SK tak aj tú!


4 komentáre:

  1. Znie to viac než zaujímavo :D Možno sa na to dám :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno! Prosím daj sa na to :D je to úplne dokonalé a mrzí ma, že u nás o tej knihe toľko ľudí nevie.. <3

      Odstrániť
  2. Chcela by som sa spýtať či by si ju odporučila pre tých ktorý si neveria čítať anglické knižky :D počula som o nej už veľmi veľa samé chvály no bojím sa že by som 80% nerozumela :Dd a o preklade zatiaľ neviem:/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hm, asi skôr nie, prepáč. :/ Tým že je to dystopia spojená s prvkami paranormalu je tam celkom náročnejší ten dej a celkovo ten svet na pochopenie, aj ja som mala zo začiatku problémy s chápaním niektorých elementov a to chodím na bilinguál.. ale myslím, že by si ju mohla aspoň skúsiť ak ju niekde uvidíš náhodou alebo ju nájdeš online zadarmo, predsa len prečítanie prvých stránok ťa nezabije a aspoň uvidíš či by si to zvládla :) každopádne je to individuálne, ale ja by som najprv prečítala aj nejaké iné, ľahšie knihy keď si nie si 100% istá tvojou angličtinou, písala som o tom aj článok tak ak si ho videla, tak skús nejakú z tých prečítať a potom sa pusti do tejto! :D :))) A btw. minule sa ma Slovart pýatl na insta keď som postla fotku s touto knihou že či sa ju oplatí dať na preklad a povedala som im že určite! :D Takže možnoooo sa dočkáš! :)

      Odstrániť