streda 10. februára 2016

Knižné cliché, cez ktoré sa viem preniesť.

Ahojte! Keďže som pár týždňov dozadu pridala príspevok Knižné cliché, ktoré nemôžem vystáť a vám sa celkom páčil, rozhodla som sa spraviť presný opak tohto postu a vypísať práve tie cliché, s ktorými som zmierená a vôbec mi v knihách toľko nevadia. Všetky tieto spomenuté body pokladám za takú samozrejmosť skoro každej YA knihy a aj keď sú trochu otrepané, veľa krát, aspoň podľa mňa, knihe dokážu dodať takú správnu atmosféru a majú čo dočinenia s dobrou zápletkou!
Samozrejme, nemusíte so mnou súhlasiť a ak vás niečo napadne, dajte mi vedieť do komentárov spolu s vašimi názormi na tieto nižšie spomenuté cliché. :)


1. TEMNÁ ZÁHADNÁ POSTAVA

Skoro každá YA kniha má aspoň jednu takúto postavu, väčšinou je mužského pohlavia. Je to postava, ktorá sa zrazu uprostred deja objaví a nikto o nej moc do hĺbky nevie a nikto ju dobre nepozná. Počas knihy sa však väčšinou dostáva čitateľ viac do jej vnútra a nakoniec zistí, že je to celkom fajn postava a obľúbi si ju.



2. VTIPNÝ A TRÁPNY KAMARÁT

Táto postava sa taktiež nachádza v skoro každej knihe a dodáva jej na vtipnosti aj v najdramatickejších okamihoch. Často býva práve trochu hlúpa, alebo si iba nevšíma druhých a ide si svoje. Obzvlášť mám rada také, ktoré sú sarkastické a vedia si spraviť srandu zo všetkého.


3. NOVOOBJAVENÉ SCHOPNOSTI

Toto je téma mnohých práve fantasy alebo nejakých prípadne dystopických kníh/sérií. Niektorým už lezie na nervy, ale ja som vždy rada, keď sa nájde kniha s postavou, ktorá v sebe objaví naozaj originálne schopnosti.


4. POSTAVA SA ZAMILUJE DO SUSEDA/KY

S touto témou sa pasujú hlavne autori/ky romantickej fikcie a keď je dobre spravená tak môže byť vážne zábavné a milé takúto knihu čítať. 


5. HAPPY END

Happy endy by som nazvala cliché, pretože sú vo väčšine kníh a mňa vždy spravia šťastnou. Obzvlášť keď sa jedná o moje obľúbené postavy, pre ktoré nechcem nič iné, iba happy end! Samozrejme, aj tragické konce sú sem-tam fajn, ale ak mi vážne na postavách záleží, nechcem žadný iný koniec ako šťastný. 


Tak ako? Zhodneme sa na nejakých?
Napadajú vám ešte iné cliché, ktoré vám toľko nevadia?
Prípadne vám niektoré z týchto cliché už prídu otravné?

2 komentáre:

  1. Asi by som bola blbá, keby som nemala slabosť pre temnú záhadnú postavu :D Meh, sama som si jednu vytvorila v príbehu a všetko, čo súvisí so záhadami, je super. Tajomstvá lákajú čitateľa ku knihe oveľa viac ako postava, ktorá vytrčí hneď všetky svoje tajomstvá. :D Nudááá

    Vlastne s tým všetkým, čo si spomenula sa stotožňujem. Moje také obľúbené klišé je ešte to, ak sa baba zabuchne do naj kamoša, také príbehy mám rada... ale inak ten happyend by som až za také klišé nepovažovala. Príbeh sa môže väčšinou skončiť iba tromi spôsobmi: Otvoreným koncom, happyendom alebo smutne. A všetky tri asi klišé nie sú :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej je pravda, že tajomné postavy ma väčšinou udržiavajú v pokračovaní čítania knihy ak je náhodou pomalšia. :P
      Ja som ešte nikdy nečítala knihu dievča+best friend! Nejaké odporúčania by sa našli? :D :)

      Odstrániť