streda 4. marca 2015

Buď do týždňa zomrie, alebo sa z nej stane najobávanejšia kráľovná v dejinách kráľovstva - Kráľovná Tearlingu (Erika Johansenová) | Recenzia


Názov: Kráľovná Tearlingu (Kráľovná Tearlingu #1)
Autor: Erika Johansenová
Počet strán: 373 (paperback)
Žáner: fantasy, dystopia, dobrodružný (jo, taká zmeska)
Hodnotenie na GR: 3.90



O čom kniha je:

V deň svojich devätnástych narodenín sa princezná Kelsea, vychovávaná vo vyhnanstve, vydá na
nebezpečnú púť. Márnivá a sebecká kráľovná Elyssa je mŕtva a Kelsea musí zasadnúť na trón, ktorý jej právom patrí. Na dievča s nezvyčajnou jazvou a magickým náhrdelníkom však z každej strany striehnu nepriatelia. Urobia všetko pre to, aby zabránili jej korunovácii za vládkyňu Tearlingu. Neboja sa použiť ani čiernu mágiu. Hoci Kelsei koluje v žilách kráľovská krv, necíti sa ako vodkyňa. Nepozná svoj ľud a nevie nič o krutovláde svojej matky ani všetkých hrôzach, ktoré sa v krajine dejú. Kelsea sa nepoddáva, no stačí jediný trúfalý čin následníčky trónu a kráľovstvo zasiahne nemilosrdná pomsta tyranskej vládkyne susedného Mortmesnu, červenej kráľovnej, obávanej čarodejnice. Až vtedy sa ukáže, komu môže Kelsea skutočne dôverovať. Mladá vládkyňa sa tak podrobí skúške ohňom, ktorá z nej spraví legendu... ak sa jej podarí ostať nažive. Kráľovná Tearlingu je fascinujúci dobrodružný príbeh utajenej kráľovnej a jej nebezpečnej cesty na trón. Je to príbeh o sile priateľstva, ktoré odolá aj najtemnejšej mágii.




"Daj si pozor na minulosť, Kelsea. Slúž svojmu ľudu."



Môj názor na knihu:

Johansenová sa rozhodla zahrávať sa s ohňom a pripravila nám vlastné prevedenie nespočetnekrát spísanej a sfilmovanej témy - stratená princezná, ktorú chce polovica ľudí vidieť mŕtvu sa má stať kráľovnou. Ako sa jej to podarilo?


Nebudem klamať, do knihy som išla s tým, že sa mi nebude páčiť, lebo recenzie nie sú moc pozitívne. Čakala som, že to bude absolútny prepadák, ale nakoniec sa z toho vykľulo celkom milé prekvapenie. Aj keď Kráľovná Tearlingu nie je žiadny klenot dnešnej literatúry, určite sa oplatí ju omrknúť.

Na začiatku som si nemohla zvyknúť na štýl písania Johansenovej, zdal sa mi príliš jednoduchý a neprofesionálny. To, ako opisuje na začiatku veci je naozaj tak trochu ohrabané a mne to jednoznačne nesadlo. Prišlo mi to akoby tú knihu písalo 13-ročné dievčatko. 
Ale toto teda platí iba na začiatok knihy, od asi 180 strany som si začala zvykať a zároveň som prišla
k názoru, že sa Johansenovej štýl písania zlepšoval každou kapitolou. Stále tam nie je príliš mnoho opisov a ani nie málo, ale už je vidno, že sú prepracovanejšie a viac profesionálne.





"Bolesť potláčala hnev, aspoň dočasne, odvádzala ho niekam inam."



Autorke musím dať však plusové body za to, ako opisuje akčné scény. Síce sa stále drží jednoduchého opisovania, ale naberá to také grády, že mi to vôbec nevadilo. Vtedy akoby lusknutím prstov prejdete z módu "aha, mhm...dobre" do módu "čože? Počkať, to sa kedy stalo?". Normálne som si pri konci obhrýzala nechty z toho aká som bola nervózna, nech už zistím, čo sa stane!

Miestami mi prišlo, že Johansenová mala až príliš mnoho nápadov a všetky chcela silou-mocou napchať do jednej knihy. Možno si myslela, že to bude pôsobiť dobre, ale za seba vravím, že to teda vôbec nepôsobilo tak ako si predstavovala. To, že tam mieša niekoľko žánrov dokopy je v poriadku a originálne, ale to že zmieša také prvky a do nich zamieša ešte iné a potom tam pridá tamto a hento a všetko dá do jednej kapitoly...hm, jednoducho tak to v tomto prípade nefunguje. Proste to nejde dokopy ani keby ste čo robili.

Svet, ktorý autorka vytvorila je fascinujúci a zahalený tajomstvami, ktoré ani za svet neprezradila. Zo začiatku mi prišiel nesmierne mätúci, lebo niečo podobné som ešte nikdy nečítala. Je to akoby sa teraz zrazu náš svet po určitej udalosti, ktorú v knihe nazývajú Prechod, vrátil do stredoveku. Všetko by zaniklo a žili by sme znova ako šľachta a poddaní, sedliaci. Čo je vlastne zaujímavé v knihe je to, že aj napriek tomu, že to je prakticky stredovek, spomínajú sa tam mnohé známe veci z 20.-21. storočia, rôzne knihy a spisovatelia ako Hobit a Pán Prsteňov, Jane Austenová a podobne. Ako som spomínala, kniha je jeden veľký originálny spôsob kombinácie žánrov. 
Kráľovná Tearlingu je všeobecne považovaná za fantasy knihu, ale moc nadprirodzených a magických prvkov tam teda nie je. Myslím, že je to dobrý spôsob ako začať sériu, lebo postupne nám môže byť z tejto fantasy stránky odhalené viac a viac. Avšak, to, čo sa dá nazvať prvkom fantasy v tejto knihe sú napríklad magické moci Červenej kráľovnej, ďalej sa tam nachádzajú jasnovidci a čarodeji a rôzni liečitelia. Najpodstatnejšie sú však dva zafírové náhrdelníky, ktoré zdedila hlavná hrdinka Kelsea. Na pohľad vyzerajú obyčajne, ale ukrývajú nesmiernu moc o ktorej väčšina ľudí netuší. Aj napriek tomu, že to nie je nejako extrémne originálny prvok, stále majú tie náhrdelníky niečo do seba a sú určitým spôsobom neobvyklé.





"Tearling bol ako človek, čo nejedol tak dlho, že sa už ani nepamätal, čo to znamená byť hladný."




Čo sa postáv týka, som spokojná s tým, ako ich Johansenová priviedla k životu prostredníctvom slov. Každá z postáv je komplexná, má svoju vlastnú históriu o ktorej nám autorka aj niečo prezradí, ak sa jedná o dôležitú postavu, čo hrá patričnú rolu v celom príbehu. Čo sa väčšiny týka, postavy sú sympatické a pôsobia reálne, žiadne neskutočne dokonalé postavy bez chýb v knihe nenájdeme. Každá z postáv istým spôsobom zvádza vnútorný boj, či už s niečím banálnym alebo dôležitým. Jednoznačne nie sú zidealizované, čo je pekná obmena v YA literatúre.
Dokonca aj záporné postavy ako Červená kráľovná a strýko hlavnej postavy Kelsea sú určitým spôsobom vykreslené tak, že si k nim nevypestujete nenávisť ale skôr ľútosť. 

Keď už spomínam Kelsea, našu hlavnú hrdinku, k nej mám pár slov tiež. Ako som spomínala, ani ona nie je dokonalá a ani zidealizovaná. Nadáva, všetko povie na rovinu, netrápi ju čo si o nej myslia a snaží sa robiť všetko preto, aby zachránila svoju krajinu, Tearling. Najprv vystupuje ako obyčajná postava, ničím nezaujímavá, nevie nič špeciálne a dovolím si povedať, že pôsobí trocha ako slaboch. Johansenová sa snažila zubami nechtami o to, aby v knihe zakomponovala rast charakteru Kelsea a musím povedať že to nezvládla až tak výborne. V polke knihy totiž Kelsea akoby z ničoho-nič začne vykreslovať vo svetle odvážnej hrdinky aj keď v predchádzajúcej kapitole k nej mala celkom ďaleko. Príde mi to, akoby sa silou mocou ten rast charakteru snažila napchať ale nepodporila ho dostatočne faktami, čo by k tomu viedli. To však neskôr napravila tým, že nakoniec napísala nejaké tie scény v ktorých sa Kelsea zachovala odvážne a tak podporila to, že sa od začiatku knihy jej postava zmenila.
Celkovo si myslím, že Kelasea ako hlavná hrdinka, je sympatická a určite má ešte čo ukázať v ďalších knihách. Myslím, že je dosť možné, že nám až vyrazí dych svojimi činmi, Má totiž ako postava, nesmierny potenciál, tak ako celá táto séria.



"Všetky kráľovstvá napokon zaniknú. Myslím, že je lepšie zomrieť s čistým štítom."



Nakoniec, Kráľovná Tearlingu vôbec nebola zlá, hodnotím ju skôr ako lepší priemer. Určite však nájdete mnoho lepších fantasy sérií. Na začiatku síce bola pomalá a zbytočne natiahnutá, ale ku koncu to jednoznačne stálo za tých už 300 prečítaných strán.
Jedna z najpodstatnejších vecí, čo mi v knihe chýbala bola nejaká milostná zápletka, nejaká romantika, hocičo len nech by tam bola zakomponovaná Kelsea a niekto (pri najlepšom zločinec s prezývkou Fantóm). Ja viem, že niektorým to neprekáža, ale pre mňa je veľmi dôležité aby v knihe bola aj nejaká milostná zápletka. Mne to tam jednoducho chýbalo, ale aj napriek tomu, knihu hodnotím pozitívne.

Po dočítaní som sa rozhodla, že si chcem prečítať pokračovanie, pretože verím, že sa Johansenová bude len a len zlepšovať a túžim zistiť, čo sa nakoniec stane.
 Určite by som ju odporučila ľuďom, čo nemajú radi high fantasy, ale obľubujú niečo také miernejšie, ale zároveň by som knihu odporučila aj tým, čo hľadajú niečo jednoduché po tom, čo prečítali náročné a dlhé dielo. Len tak, pre relax. :)
Ako sa páčila Kráľovná Tearlingu vám? :)
Plánujete si prečítať nasledovnú knihu?

Za poskytnutie výtlačku Kráľovnej Tearlingu ďakujem preskoly.sk :)

2 komentáre:

  1. Ja tú knihu zbožňujem! :D A teraz to bude znieť čudne, ale strašne som si obľúbila Červenú kráľovnú! :D Jej krutosť je skrátka geniálna! Ale, ani hl. hrdinka nebola zlá :D A čo sa týka tej zápletky verím, že Fantóm, ten chlap je neuveriteľný, sa v druhej časti určite ukáže a poteší naše milostné chúťky :D Len škoda, že druhá časť ešte nevyšla ani v Amerike....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som si celkom obľúbila Červenú kráľovnú. :) :D A pevne dúfam, že v druhej knihe uvidíme Fantóma a Kelsea dokopy! :D

      Odstrániť