štvrtok 3. marca 2016

Každá kniha potrebuje svoju mapu | +8 očarujúcich knižných máp


Mapy sú úžasnou súčasťou kníh, pretože nie len že je zábavné sa na ne pozerať, dotvárajú takisto aj celkový obraz sveta danej knihy. Ja som jedna z ľudí, čo milujú mapy a počas čítania sa do nich sem-tam pozrú, len tak pre zaujímavosť, aby som vedela kde sa  príbeh práve odohráva. Mnohé knihy majú iba jednoduché mapky, ale je aj veľa takých, čo obsahujú ozajstné skvosty. Ja som sa v dnešnom príspevku rozhodla z mojej knižnice vybrať 8 kníh s takýmito nádhernými mapami a ukázať vám ich.



1. We were liars (E. Lockhart)  ~ Beechwood Island
Čo ma na tejto mape zaujalo je to, ako je celkovo ilustrovaná. Tie malé domčeky a krátky popis k nim sú úplne nádherné. Páči sa mi nápad aký táto mapa má a pamätám si, že som ju skúmala asi 15 minút predtým ako som sa do knihy pustila.



2. Throne of Glass (Sarah J. Maas)  ~ Erilea
Na mape v Tróne zo skla sa mi páči jej jednoduchosť ale zároveň tie malé detaily s akými je pobrežie spravené. Navyše obsahuje výborné názvy miest a pod.



3. Iskrivá (Kristin Cashore)  ~ Sedem Kráľovstiev
Takúto tmavšiu mapu som ešte v inej knihe nevidela. Nejde iba o tú prevahu čiernej farby, ale aj o font, ktorý je dosť hrubý a celú mapu zvýrazňuje. Ak by ste mali desať kníh s mapami vedľa seba, myslím, že by ste si túto všimli ako prvú.



4. Six of Crows (Leigh Bardugo)  ~ Ravka
Na tejto mape milujem jej detaily. Podľa mňa je prekrásna a prepracovaná do najmenšieho kúsku. Už aj ten okraj vyzerá nádherne, no nie?



5. A Court of Thorns and Roses (Sarah J. Maas)  ~ Prythian
Myslím si, že ACOTAR má krajšiu mapu ako ToG, pretože mi príde viac prepracovaná (veľa robí aj more). Mne osobne najskôr pravá strana pripomínala Veľkú Britániu.



6. An Ember in the Ashes (Sabaa Tahir)  ~ The Empire
Spolu s mapou v Six of Crows je táto jednou z mojich obľúbencov. Taktiež, do detailov prepracovaná, spôsobuje mojej malej umeleckej duši neskutočnú eufóriu vždy keď sa na ňu pozriem!



7. Carry On (Rainbow Rowell)  ~ Watford
A máme tu prvú farebnú mapu! Videli ste už vôbec v nejakej knihe farebnú mapu? Ja teda nie a rada by som vedela o ďalších takýchto knihách. Mapka je síce veľmi jednoduchá, ale myslím, že je milá a má také svoje detské čaro, na ktoré sa chytí asi každý. Vadí mi iba to, že je rozdelená kvôl tomu, že je hneď na druhej strane obálky. Ale to je asi daň za paperback.




8. Sabriel (Garth Nix) ~ Staré Kráľovstvo
Toto je síce iba jednostranová mapa, ale aj tak sa mi páči. Hlavne na nej milujem tú rieku a rôzne zákutia. Rieky sú celkom raritou v knižných mapách, nemyslíte?
Názov krajiny: Staré Kráľovstvo



Ktoré mapy sa páčia vám?
Našli ste si nejakú obľúbenú medzi tými, čo som spomenula? :)
Páči sa vám takýto typ príspevkov? :)
P.S.: tento blog má aj FB fanpage, tak môžete dať like ak chcete byť okamžite informovaní o nových príspevkoch. Link na lište vpravo :)

2 komentáre:

  1. Mapy sú úplne super. Z tých tvojich sa mi asi najviac páči tá z ToG, ale teraz budem trochu nafúkaná a poviem, že najviac aj tak zbožňujem mapu, ktorú kamoška vytvorila k príbehu pre mňa. :D :D :D Vážne, vzdychala som nad ňou asi týždeň, ešte teraz sa na ňu občas zájdem pozrieť a neprestávam sa čudovať nad tým, že sa jej tam chcelo po jednom pchať toľko stromov. A sú tam proste také úžasné detaily, ja by som to v živote takto nevedela spraviť a to som sa fakt snažila. No čo, grafika asi nie je nič pre mňa :D :D:D :D
    Môžeš spočítať stromy! :D
    http://livingdeadgirl.delirious-soul.net/images/other/mapa.jpg

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Wow, tá mapa je vážne skvelá! Odkáž kamarátke, že je veľmi talentovaná! :)
      Tie stromy sa mi vážne počítať nechce, je ich až príliš veľa. :D

      Odstrániť