streda 23. decembra 2015

8 fantastických kníh na čítanie cez zimné prázdniny!

Ahojte! Konečne sa vám ozývam po nekonečne dlhej dobe a rozhodla som sa vám priniesť nejaké tie nápady na čítanie počas dlho-očakávaných prázdnin. Dúfam, že sa vám príspevok bude páčiť a poďme sa do toho pustiť!


1. Medený jazdec | Paulina Simons
Dve sestry, Táňa a Dáša, žijú v malom leningradskom byte, kde sa v dvoch izbách tiesni sedem ľudí troch generácií. Dáša je zubná asistentka, sedemnásťročná Táňa je práve po maturite a cez leto pracuje pri triedení príborov v Kirovovom závode. Deň, keď Hitler zaútočí na Sovietsky zväz, je pre ňu dvojnásobne pamätný. Je to začiatok vojny a dlhej strastiplnej púte, na ktorej stratí celú rodinu, a zároveň deň, keď stretáva svoju prvú lásku. Na pozadí ťažkých vojnových udalostí a blokády Leningradu sa upevňuje tajná láska Táne k Alexandrovi, ktorý sa svojou láskavosťou, rozhodnosťou a sebadôverou líši od väčšiny ruských mužov.

Ak máte chuť na nejakú tú historickú fikciu, obzvlášť v Rusku počas 2. svetovej, táto je pre vás ako stvorená!!



2. Clockwork Angel | Cassandra Clare
Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.

Kto by nepoznal Cassandrine série? Pekelné stroje patria medzi jej najviac obľúbenú sériu a aj keď nie som moc veľká fanúšička jej kníh, mnohým z vás by sa mohli páčiť. :)


3. A Court of Thorns and Roses | Sarah J. Maas
Keď 19 ročná lovkyňa Feyre zabije v lese vlka, stvorenie vyzerajúce ako netvor si za to prichádza vyžiadať odplatu. Odvedená do zradnej čarovnej krajiny, o ktorej vie iba z legiend, Feyre zisťuje, že jej únosca nie je netvor, ale Tamlin - jeden zo zabijackých, nesmrteľných víl, ktoré raz vládli svetu. Ako býva na jeho statku, jej pocity k Tamlinovi sa menia z ľadových na ohnivú vášeň, ktorá sa prepáli cez každé klamstvo a varovanie, ktoré jej bolo povedané o krásnom, nebezpečnom svete Víl. Avšak praveký, podlý tieň sa zväčšuje ponad krajinou víl a Feyre musí nájsť cestu, ako ho zastaviť....alebo zahubiť Tamlina a jeho svet naveky. Perfektná pre fanúšikov Kristin Cashore a George R.R. Martina, táto prvá kniha pikantnej a akčnej novej série sa nedá pustiť z rúk!


ACOTAR je taká kniha pre tých, ktorí hľadajú trochu vyspelejšie čítanie a nie totálnu YA. Je to taká dospelejšia fantasy. Pre recenziu klik sem!


4. Všetky skvelé miesta | Jennifer Nivenová
Violet Markeyová ráta dni do maturity, aby mohla ujsť z malého mesta, kde ju prenasledujú bolestné spomienky na sestrinu tragickú smrť. Navzájom sa nepoznajú, až kým sa obaja neocitnú na rímse školskej zvonice, s pohľadom upretým na chodník šesť poschodí pod nimi. Dole sa zhlukujú študenti a škodoradostne pobádajú Fincha, aby skočil. Na výčiny problémového študenta už sú zvyknutí. Čo tam však robí Violet? Keď dvojica napokon cúvne, na druhý deň sa v školských novinách objaví článok o hrdinke Violet, čo zachránila čudáka Fincha. Nebolo to však naopak? 
Finch je novou známosťou uchvátený a Violet presvedčí, aby spolu pracovali na školskom projekte – túlali sa po Indiane a spoznávali jej neobjavené zákutia, všetky skvelé miesta, o ktorých mnohí ani netušia. Práve tam si uvedomia, že môžu byť sami sebou, zbaviť sa nálepiek, ktoré im dávajú tí, čo ich vôbec nepoznajú. Skrátka môžu byť konečne šťastní.Zdanie však občas klame, najmä ak je smútok priveľký...


Aj napriek témam ktorými sa kniha zaoberá je to príjemné oddychové čítanie a ak vás zaujíma môj názor, recenzia je tu. :)


5. Nech sneží | Green, Myracle, Johnson
Na Štedrý večer sa na mestečko Gracetown zosype bohatá snehová nádielka. Zasnežená vianočná krajina je síce hotová idylka, ale všetko s mierou. Pre nezjazdné cesty a metrové záveje kolabuje doprava a kalamita je na svete. Trom mladým ľuďom a ich priateľom v okamihu prekazí sviatočné plány a zdá sa, že ich čaká najhoršia noc v živote. Veď kto by chcel namiesto rozbaľovania darčekov uviaznuť vo vlaku bez elektriny, riskovať život kvôli štrnástim upišťaným roztlieskavačkám či zháňať miniprasiatko v skolabovanom meste? Iba ak by sa katastrofa zmenila na skutočné čaro Vianoc...

Presne vianočná kniha ako stvorená na čítanie o takomto čase. Prvé dva príbehy sú super a ten tretí mohol byť lepší ale to nevadí.


6. Piata vlna | Rick Yancey
PO PRVEJ VLNE OSTALA LEN TMA. Po Druhej unikli len šťastlivci. A po Tretej sa zachránili iba nešťastníci. Po Štvrtej vlne platí jediné pravidlo: nikomu never.
Teraz sa schyľuje k Piatej vlne a na osamotenom úseku autostrády sa pred nimi snaží uniknúť Cassie. Pred bytosťami, ktoré sa iba podobajú na ľudí, potulujú sa po krajine a zabíjajú všetko okolo seba. Pred bytosťami, ktoré rozprášili posledných obyvateľov Zeme. Až kým Cassie nestretne Evana Walkera, je presvedčená, že prežije, iba ak ostane sama. Očarujúci a záhadný Evan môže byť Cassiinou jedinou nádejou pri záchrane jej brata – ba dokonca jej samej. No Cassie si musí vybrať medzi nádejou a zúfalstvom, medzi vzdorom a porážkou, medzi životom a smrťou. Musí sa vzdať alebo postaviť na odpor.Piata vlna je pôsobivý príbeh plný prekvapení – sme uprostred chaotického sveta, ktorý sa nazýva Zem. Ľudstvo, hoci sa hrdinsky snaží vzdorovať mimozemšťanom, má mizivé šance na prežitie.


Ak máte zasa chuť na niečo postapokalyptické, Piata Vlna na vás čaká a taktiež aj pomaly sa blížiaca premiéra sfilmovanej verzie!


7. Pád anjelov | Susan Ee
Už je to šesť týždňov, čo anjeli apokalypsy zostúpili z neba, aby zničili svet. Za bieleho dňa panujú v San Franciscu pouličné gangy, v noci strach a beznádej. Počas jednej z takých nocí légia anjelov unáša bezbranné dievčatko a jej sedemnásťročná sestra Penryn sa rozhodne, že urobí čokoľvek, aby ju zachránila...

Taktiež niečo postapokalyptické s trochou nádychu fantasy sa dá povedať. Veľmi dobrá séria.




8. Meno vetra | Patrick Rothfuss
Kvothe vyrastá v spoločnosti kočovných umelcov. Šťastné detstvo ukončí nepochopiteľná vražda jeho rodičov a všetkých, ktorých mal rád. Túžbu pomstiť smrť blízkych potláča potreba vyrovnávať sa s nástrahami bežného života. 

Meno vetra je prvý fantasy román Patricka Rothfussa z trilógie Príbeh kráľovraha. Napriek tomu, že autor sa netají inšpiráciou dielami svojich predchodcov, v jeho knihe prevládajú príbehy ľudí nad atraktivitou rekvizít žánru, čím posúva hranice fantasy literatúry. 


Ak máte však chuť na niečo zo žánru fantasy, Meno Vetra je fantastické! Naozaj moja najobľúbenejšia séria. Recenzia sa nachádza tu. :)



Tak čo? Aké máte čitateľské plány na prázdniny?
Máte chuť si nejakú z týchto kníh prečítať? :)
Alebo prípadne nejaké tipy?

4 komentáre:

  1. Pád andělů je úžasná kniha, souhlas! Měděného jezdce jsem dostala k Vánocům, tak snad se k němu brzy dostanu. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeeej super, dúfam, že sa bude páčiť! :)
      Ja som si ho maximálne užila, milujem tieto historické romány z obdobia vojny. :)

      Odstrániť
  2. Čítala sooom... prvé štyri a poslednú.:D Nech sneží som zvažovala, ale nakoniec som sa vykašľala na tematické čítanie a dala som si re-reading prvých troch dielov The Lunar Chronicles... a rovno som nadviazala Winter.:3 Lepšie som sa rozhodnúť nemohla, milujem tú sériu.<3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa k Winter ešte nedopracovala:/ ale už sa neviem dočkať až ju prečítam! Čo na ňu vravíš ty? Bola lepšia ako Cress? :D :)

      Odstrániť