sobota 20. júna 2015

SUMMER READING PLANS!

So stále približujúcim sa letom rozmýšľam čoraz viac o tom, aké knihy si so sebou zoberiem k jazeru, na tábory, na festival alebo len tak von pod strom. V hlave mám taký približný zoznam kníh, ktoré chcem určite zvládnuť prečítať, tak si myslím, že by bolo pekné sa o ne takto s vami podeliť! :)

Poznámka: Ku každej knihe som sa pokúsila nájsť anotáciu, preto je jedna po česky, niektoré sú z oficiálnych už slovenských anotácií pre preklady daných kníh a väčšina je len môj stručný preklad anotácie z angličtiny z GR...




1. Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe (Benjamin A. Sáenz)


Lyrický príbeh o priateľstve dvoch chalanov, ktorí na prvý pohľad nemajú nič spoločné a ktoré neskôr prerastie v lásku...
Aristotle je nahnevaný tínedžer, ktorého brat je vo väzení. Dante je ten, ktorý vie všetko a na svet sa pozerá z nezvyčajnej perspektívy. Keď sa títo dvaja stretnú pri bazéne, vyzerá to tak, že nemajú nič spoločné. Avšak ako títo samotári spolu začínajú  tráviť čas, zisťujú, že zdieľajú špeciálne priateľstvo - také, ktoré mení životy a trvá doživotne. A je to vďaka tomuto priateľstvu, že sa Ari a Dante naučia tie najdôležitejšie pravdy o sebe a o tom, kým chcú byť.








2. Confess (Colleen Hoover)


Auburn Reed má celý svoj život zmapovaný. Jej góly sú na dosah a nemá miesto na chyby. Avšak keď vkročí do Dallas art štúdia počas hľadania práce, neočakáva, že objaví hlbokú príťažlivosť k záhadnému umelcovi čo tam pracuje, Owenovi Gentry.
Výnimočne Auburn zariskuje a zisťuje, že Owen pred ňou tají dôležité tajomstvá. Rozsah jeho minulosti hrozí, že zničí všetko dôležité pre Auburn. Jedinou cestou, ako dať svoj život späť do kolají je z neho odstrániť Owena.
Poslednou vecou, ktorú chce Owen stratiť je Auburn, ale nezdá sa, že ju dokáže presvedčiť, že pravda je niekedy subjektívna ako umenie. Všetko čo by musel spraviť pre záchranu ich vzťahu je priznať sa. Avšak v tomto prípade, priznanie by mohlo byť omnoho zničujúcejšie ako samotný hriech...








3. I'll Give You the Sun (Jandy Nelson)


Jude a jej brat dvojča, Noah, si sú neskutočne blízki. V trinástich, izolovaný Noah neustále kreslí a zamilováva sa do charizmatického chlapca od vedľa, zatiaľ čo odvážna Jude skáče z útesov, nosí červený rúž a rozpráva za nich oboch. Avšak  o tri roky neskôr sa Jude a Noah sotva rozprávajú. Niečo sa stalo, čo odlišne a dramaticky zničilo dvojčatá....až pokým Jude nestretáva nafúkaného, zničeného, krásneho chlapca, tak ako ešte aj niekoho iného - ešte väčšmi nepredvídateľnú novú silu do jej života. Skoré roky sú príbehom, ktorý rozpráva Noah. Neskoršie patria Jude. To, čo si dvojčatá neuvedomujú je, že každé z nich má iba polovicu príbehu a keby dokázali nájsť cestu naspäť k sebe, mali by šancu zmeniť ich svet.








4. The Summer I Turned Pretty Trilogy (Jenny Han)


Všetko čo sa stalo minulé leto, a každé leto predtým, viedlo k tomuto. Doteraz. Každý rok Isabel trávi perfektné leto v dome jej rodinných priateľov. Je tam ten bazén v noci, súkromný kus pieskovej pláže...a dvaja chlapci. Nedosažiteľný, vzdialená Conrad - do ktorého je zamilovaná odjakživa - a priateľský, uvoľnený Jeremiah, jediný, ktorý jej kedy venoval pozornosť.
Avšak tento rok je niečo inak. Zdá sa, že si ju po prvýkrát všimli. Bude to úžasné leto - to, na ktoré nikdy nezabudne.




5. Second Chance Summer (Morgan Matson)


Poslední léto, které by mělo trvat navěky… Rodina Taylor Edwardsové nepatří zrovna mezi ty, co drží pohromadě. Pak ale přijde táta s tou hrozivou novinkou, zbývá mu už jen pár týdnů života a přeje si strávit svoje poslední léto s rodinou ve starém letním domě u jezera, kde byli naposledy, když bylo Taylor dvanáct. Nacpaní do domečku, co se najednou zdá mnohem menší a mnohem víc venkovský než kdy dřív, se teď snaží najít cestu jeden k druhému. Taylor má moc ráda třpytivé jezero a vonící les, večery na pláži… ale před lety tu zklamala nejen svoji nejlepší kamarádku, ale i první lásku, takže vrátit se sem pro ni vůbec není snadné. Teď se to pokouší napravit, neutéct od odpovědnosti a co možná si nejvíc užít tohle léto a poslední dny se svým tátou, které se nenávratně krátí. Každý si ale zaslouží druhý pokus – rodina, kamarádi i láska. Nová kniha od Morgan Matsonové, autorky Amya Rogera: Na Cestě, vám zase zlomí srdce!







6. Shatter Me (Tahereh Mafi)


Juliette trávi stovky dní zatvorená v betónovej cele. Pre svojich blízkych, spolužiakov a rodičov predstavuje hrozbu, ktorú je treba pred svetom ukrývať. Keď sa jej niekto dotkne, začnú sa diať nebezpečné veci... Nikto nevie, prečo je Juliettin dotyk smrteľný, no nový systém s ňou má veľké plány. Juliettina predstava je celkom iná. Jej dotyk je jej silou, no na to, ako s ňou naložiť príde až po tom, čo do jej života vstúpi Adam – chlapec s tetovaním vtáka na hrudi...












7. A Court of Thorns and Roses (Sarah J. Maas)


Keď 19 ročná lovkyňa Feyre zabije vlka v lese, stvorenie vyzerajúce ako zviera prichádza vyžiadať za to odplatu. odnesená do zradnej magickej krajiny, o ktorej vie iba z legiend, Feyre zisťuje, že jej únosca nie je zviera, ale Tamlin - jeden zo smrteľných, nesmrteľných víl, ktoré raz vládli svetu.
Ako býva na jeho statku, jej pocity k Tamlinovi sa menia z ľadových na ohnivú vášeň, ktorá sa prepáli cez každé klamstvo a varovenie, ktoré jej bolo povedané o krásnom, nebezpečnom svete Víl. Avšak praveký, podlý tieň rastie ponad krajinu víl a Feyre musí nájsť cestu, ako ho zastaviť....alebo zahubiť Tamlina a jeho svet naveky.
Perfektná pre fanúšikov Kristin Cashore a Geoge R.R. Martina, táto prvá kniha sexy a akčnej novej série sa nedá pustiť z rúk!








8. City: of Lost Souls, of Heavenly Fire (Cassandra Clare)



Aké sú vaše čitateľské plány na leto?
Chcete prečítať čo najviac kníh čo sa dá?
Budeme čítať nejakú rovnakú knihu? :)

6 komentárov:

  1. Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe mám od nedávna doma, angličtina mi přišla poměrně jednoduchá, ještě jsem nenašla vhodný čas se do ní pustit. Jsem zvědavá,zda mě příběh zaujme :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si myslím, že ťa zaujme keďže je na ňu neskutočne veľa dobrých recenzií. :) Len to je to, ako hovoríš, že je to jedna z tých na ktoré musíš mať akurát náladu aby si si užila jej čítanie. :)

      Odstrániť
  2. Aristotle je jednou z mojich najobľúbenejších kníh :3 Chcelo by to re-reading v lete :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že sa aj mne tak zapáči lebo znie úžasne :))

      Odstrániť
  3. Ja by som si z toho tvojho zoznamu tiež chcela pár kníh prečítať, ale radšej si nejdem robiť žiadny summer reading list, lebo potom len budem na nervy z toho, že som neprečítala to, čo som si naplánovala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja dosť pochybujem že zvládnem prečítať všetky tie knihy ale aspoň budem mať nejaku tu motiváciu :D

      Odstrániť