sobota 31. januára 2015

Tie najlepšie za mesiac Január!


Január!

Konečne som sa dokopala k tomu, aby som začala robiť pravidelne rubriku, v ktorej vám budem odporúčať nejaké knihy prostredníctvom toho, čo som prečítala v určitý mesiac. 
Viacero blogerov to takto robí a mne osobne sa to veľmi páči. :) Aký máte názor na takéto rubriky vy?
Taktiež som sa rozhodla, že vždy na konci príspevku (teda ak na to nezabudnem :D) dám nejakú pesničku, ktorú zrovna vtedy zbožňujem...neviem prečo, len tak, myslím, že to je také milé. :D
Btw. neviem ako u vás ale v Braislave to čo bolo dnes za snehovú kalamitu? :D Však som sa skoro domov zo školy nedostala!! Ale bolo vtipné sledovať všetkých ako sa šmýkajú po tých klzkých chodníkoch (vrátane mňa samozrejme), ahaha. 
No, poďme už však na tie knihy...




3. najlepšia kniha tohto mesiaca - STITCHING SNOW od R.C.Lewis


Stitching Snow je prerozprávaná Snehulienka s nádychom sci-fi. Dej bol zaujímavý a originálny aj napriek podobnosti na knihy zo série the Lunar Chronicles od Marissy Meyer. Hodnotila som ju 3.5/5 hviezdičkami, čo je u mňa lepší priemer. V knihe sledujeme život Essie, ktorá je stratená princezná a zároveň dedička trónu na planéte, z ktorej musela utiecť pretože by ju inak jej nevlastná matka, zlá kráľovná, zavraždila. Žije tak na malej, nenápadnej planéte a živí sa opravou a zdokonalovaním robotov, ktorí pomáhajú baníkom. Jedného dňa neďaleko miesta kde na tejto planéte žije pristane malá vesmírna loď v ktorej sa nachádza Dane. Essie s ním uzavrie dohodu, že mu pomôže opraviť loď. Dane však nie je ten, za koho ho mala.
V tejto knihe je naozaj zaujímavé sledovať všetky tie intrigy, čo sa dejú medzi jednotlivými planétami a zároveň je tam nádherne vykreslená premena Essie ako postavy. Je to jeden veľký príbeh plný akcie a nečakaných prevratov. Ako som spomínala v recenzii, táto kniha stojí za prečítanie aj napriek tomu, že má určité chybičky, čo je však v tomto prípade celkom pochopiteľné, lebo je to debut tejto autorky. Určite čeknem budúce diela od tejto spisovateľky ak ma zaujmú. :)


2. najlepšia kniha tohto mesiaca - THESE BROKEN STARS od Amie Kaufman & Meagan Spooner


These Broken Stars je sci-fi kniha, ktorá je častokrát opísaná aj ako Titanic spojený s vesmírom. Neviem ako ste na tom vy, ale akonáhle som ja počula toto prirovnanie, okamžite som túto knihu pridala na svoj TBR list. Je vlastne o svete (vesmíre?) v ktorom ľudia žijú v rôznych kolóniach, buď na planétach alebo na vesmírnych lodiach. Konkrétne naše dve hlavné postavy Lilac LaRoux a Tarver Merendsen žijú na najväčšej lodi vo vesmíre - Icarus. Nečakane príde k poruche tejto lode a naši dvaja hrdinovia sa spolu ocitnú v záchrannej bunke. Loď sa zrúti a Lilac s Tarverom sa rútia v ich malej bunke do neznáma po tom, čo sa im podarí odpojiť sa od materskej lode. Tvrdo dopadnú na ako sa zdá neobývanej planéte a musia zistiť ako sa dostať k vraku Icarusu aby ich možné záchranné jednotky našli. 
Je to krásna kniha, ktorá je ešte krajšie napísaná. Postavy sú realistické a aj napriek tomu, že Lilac sa najprv zdá strašne blbá a rozmaznaná, postupne sa z nej stáva pravý opak. Páči sa mi, že tam nie je žiadna instant love a tiež je tam konštantá akčnosť deja. Určite odporúčam, pretože je to samostatná kniha, takže sa nemusíte ťahať s ďalšími dvoma+ knihami. Ale áno, ak vás tento svet pohltí a budete chcieť viac, tak nezúfajte lebo toto je tzv. companion series, čiže vyjde ešte pár kníh, ktoré sa však nebudú sústrediť na tieto dve postavy, ale na niekoho úplne iného. Aktuálne prednedávnom vyšla druhá kniha - This Shattered World. :)


Najlepšia kniha tohto mesiaca - HEIR OF FIRE od Sarah J. Maas


Tým, že je Heir of Fire už tretia kniha v sérii Throne of Glass, nemôžem vám k nej toho veľa povedať, tak aspoň vyjadrím svoj názor prečo som ju vybrala za najlepšiu knihu tohto mesiaca.
Ako v predchádzajúcich knihách, aj tu Sarah píše príbeh pútavo a krásne, oživuje ho nekonečnou akciou a prevratmi a jej štýl písania sa stále len zlepšuje. Znova sme sa toho dozvedeli veľa o svete v ktorom sa knihy odohrávajú a postupne začíname chápať ako to všetko vlastne s tou mágiou funguje, čo je naozaj super, lebo doteraz sme vôbec nič nevedeli. Celaena, sa ako hlavná postava neuveriteľne vyvíja každou kapitolou a stáva sa z nej ešte silnejšia a múdrejšia mladá žena než bola predtým. Sarah vie dokonale písať postavy a myslím, že to nikto nemôže poprieť. 
V tejto knihe nám bolo taktiež predstavených niekoľko nových postáv ako Rowan (ach, prečo tak dokonalý?), ktorý je "tréner" Celaeny, Manon Blackbeak, ktorá je neskutočné kick-ass a super čarodejnica alebo aj Aedion, Celaeinin bratranec, ktorý je len tak btw. taktiež totálne dokonalý. Všetky tieto postavy som si zamilovala a jednoznačne sa teším až ich uvidím v nasledujúcich knihách tejto série. 
Napriek dokonalosti všetkých mužských postáv som stále na strane Celaeorian (Celaena+Dorian) a ja viem (VIEM!), že raz sa oni dvaja dajú zas dokopy!!! Koho šipujete vy so Celaenou ak čítate túto sériu? Hm? :D :)


Pieseň na ktorej momentálne fičím 


Ktoré knihy sa vám najviac páčili tento mesiac? :)
Na ktorej pesničke teraz fičíte vy? Je tu niekto kto fičí na Elastic Heart tak ako ja? :D

3 komentáre:

  1. Aha, tak predtým som ti nechala koment, kde som sa pýtala, či si už čítala HoF, tak už nič teda. :D Ale si môj ČLOVEK! Ešte som zatiaľ nenatrafila na nikoho, kto by stále fandil Celaene a Dorianovi, mala som už dojem, že som divná. Doriana úplne zbožňujem... kokos a čo sa mu stalo na konci, no skoro ma kleplo z toho. Tak som kvôli nemu plakala. Nakopala by som autorku do zadku, dúfam, že si to u mňa v ďalšej časti vyžehlí :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :DD nevadí, už som ti aj na ten komentár odpovedala! :D Ale znova to isté! DORIAN MY BABY :D -.-" ako, milujem Sarah ale začínam mať pocit, že ju pomaly pripisujem na zoznam "zákerní autori bez srdca, čo mi chcú spôsobiť psychické problémy" :D. Neskutočne som plakala, nemohla som čítať asi 15 minút kvôli tomu, ako som mala slzy všade. :D A len tak, btw. ďakujem krásne za tie komentáre a odber <3 veľmi si toho cením. :))

      Odstrániť
    2. Takí sú všetci moji autori... aspoň niekedy mám taký pocit. Vezmi si napríklad Cassandru Clare... čo tá svojim postavám porobila v jej sériách a aj tak každý jej knihy zbožňuje, na čele so mnou. :D
      A veru, bolo to hnusné od nej, chudáčik. No veľmi dúfam, že sa dočká nejakého happyendu, lebo ak nie a autorka sa rozhodne ho zabiť, asi ju fakt zbijem. :D
      A nie je začo, každý fanúšik ToG má moju pozornosť :D

      Odstrániť