štvrtok 2. júla 2015

Všem klukům, které jsem milovala (Jenny Han) | Recenzia /To All the Boys I've Loved Before/, aneb, prečo som to nečítala skôr?!?


Názov: To All the Boys I've Loved Before (To All the Boys I've Loved Before #1)
Autor: Jenny Han
Počet strán: 368 (288 Kindle verzia)
Žáner: contemporary
Hodnotenie GR: 4.10


Anotácia:
To All the Boys I’ve Loved Before je príbeh Lary Jean, ktorá sa nikdy otvorene nepriznala k jej láskam. Namiesto toho písala každému chlapcovi list o jej pocitoch, zalepila ho a skryla do krabice pod posteľou. Avšak jedného dňa Lara Jean zisťuje, že jej krabica bola odoslaná. To má za následok konfrontácie so všetkými jej dávnymi láskami, kvôli listom: s jej prvým bozkom, chalanom z letného tábora, dokonca s ex jej sestry, Joshom. Ako sa učí jednať s jej dávnymi láskami z očí do očí, Lara Jean zisťuje, že by sa nakoniec z týchto listov mohlo vykluť aj niečo dobré.




"I think I see the difference now, between loving someone from afar and loving someone up close. You see the real them, but they also get to see the real you." 




Môj názor na knihu:


Konečne som sa po dlhom čase rozhodla pustiť do tejto knihy s nádhernou obálkou a veľmi zaujímavým názvom. Všade som na ňu počúvala predsa chválu, tak prečo ju neskúsiť?
Budem úprimná, niekedy sa stáva, že sa mi kniha, o ktorej všetci tvrdia že je ako dar od Boha, nepáči a nechápem čo na nej všetci vidia. Toto však nie je jedná z tých kníh.


Pri čítaní som bola veľmi prekvapená, ako sa dej vyvinul. Ostala som milo prekvapená tým o čom kniha ako taká bola. Z anotácie sa zdá že bude celá o tých listoch a nebude v nej toho moc zaujímavého. Našťastie je realita iná a kniha v sebe ukrýva medzi stranami poklad v podobe hodnotných tém, úžasných postáv a zábavného príbehu.
To All the boys I've Loved Before je jednou z tých kníh, ktoré neviete prestať čítať a akonáhle viete, že niekam musíte ísť, snažíte sa z nej nasať čo najviac pretože ste si vedomí toho, že sa k nej nedostanete najmenej 20 minút.

Jenny Han je neskutočne talentovaná spisovateľka. Je na nej vidno, že už má nejaké tie knihy napísané a môže byť zaradená medzi najlepšie autorky contemporary kníh tejto doby. Píše jednoducho a milo, kniha je napísaná akoby vám osobne, je z nej cítiť priateľskosť (viem, že to znie divne ale je to pravda!). Má naozajstný talent a neviem sa dočkať jej iných kníh!

Stáva sa to iba málokedy, ale pri tejto knihe musím priznať, že mi nič neprekážalo! Totálne nič. So žiadnou postavou som nemala problém, s písaním detto, nikdy sa mi nezdal dej pomalý, nebolo to zbytočným čítaním, kniha dokázala udržať moju pozornosť počas každej minúty čo som ju čítala! Naozaj jej nemám čo vytknúť, prekvapivé čo?


"I'm always wondering about the what-ifs, about the road not taken."



Veľmi pekným aspektom knihy sú aj rôzne témy, ktorým sa venuje. Či už je to pokrytectvo, súrodenecké a romantické vzťahy, problémy v domácnosti, priateľstvo. Je to taký mix všetkého a donúti vás to premýšľať nad tým, v akej forme sa tieto veci nachádzajú vo vašom živote. Všetko je tam krásne zobrazené a na to,
ako je kniha relatívne krátka, má každá téma svoj priestor.

Lara Jean, hlavná hrdinka, je obyčajné mladé dievča, ktorého sčasti kórejská DNA je jasná už na prvý pohľad a preto má obmedzené možnosti kostýmov na Halloween, haha, nie vážne, vždy keď si
obliekla nejakú masku, všetci sa jej pýtali z akého anime je!
Mne osobne bola veľmi sympatická, je starostlivá, roztomilá a priateľská, nepatrí medzi tie nafúkané typické dievčatá. Každý si ju jednoducho obľúbi a nájde na nej niečo čo sa mu zapáči. Či už to bude jej správanie, pohotové odpovede, štýl obliekania, zmysel pre humor...
Môžem s istotou povedať, že keby nebola hlavnou hrdinkou ona, kniha by nebola ani zďaleka taká výborná ako je. Lara Jean dodávala príbehu istú iskru.



"Love is scary: it changes, it can go away. That's part of the risk."


Čo sa ostatných postáv týka, všetky boli veľmi roztomilé. Každá mala niečo do seba a vždy som na
nej našla aspoň jednu vec, ktorá sa mi páčila. Všetky sú nadmieru priateľské (aj keď sa to najprv nezdá, však Peter), milé a vtipné. O zábavu núdze nikdy nebude, verte mi. Aj keď sa to takto možno zdá, že sú na jedno kopyto keď majú tie základné vlastnosti spoločné, vôbec to tak nie je. Každá má tieto vlastnosti ako zmysel pre humor alebo priateľskosť v inej miere a v inom smere. Každá z postáv je jedinečná a žije si svoj život, veľmi podobný tomu nášmu, za čo má u mňa táto kniha bonusové body.

Milostná zápletka v tejto knihe je dobrá, taká typická, ale Jenny Han ju spracovala a "okorenila" po svojom. Páči sa mi, prečo celá tá zápletka vznikla a ako sa vyvinula. Bolo vtipné sledovať ako sa vzťahy medzi našimi troma postavami (áno trochu milostný trojuholník, ale ššš) menili a vyvíjali. Možno že to bola aj vážnejšia téma, Jenny ju však podala vtipne a hravo, čiže to vyzerá že o nič tak vážne nešlo!


Koniec koncov, táto kniha je originálna, vtipná a odľahčená.
Nečakala som od nej veľa, keďže anotácia ma trochu poplietla, ale skončila som viac než milo prekvapená. Už mi je aj pokračovanie - P.S. I still love you na ceste a čakám kedy dorazí na predajňu, hah!
Určite odporúčam každému jedincovi tejto planéty túto krásnu knihu!!



Počuli ste už o tejto duológii?
Čítali ste niečo od Jenny Han?
Chystáte sa na túto knihu? :)

4 komentáre:

  1. Na túto knihu som si začala robiť zálusk už pred sto rokmi, ale stále som ju neprečítala, takže ďakujem za takúto super povzbudivú recenziu.:) Toto leto ju proste musím prečítať, vyzerá to ako ideálna oddychovka.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) a jednoznačne musíš! Dá sa v pohode zohnať online na kindle (aj keď viem, že to by sa robiť nemalo, ale kto má toľké peniaze aby si e-verziu kúpil za 10 eur?) :D

      Odstrániť
    2. Už je v čítačke.:D Akurát - má to otvorený koniec? Keďže je dvojka...
      Btw, vyplnila som ten Disney tag, do ktorého si ma kedysi označila. Ehm, lepšie neskoro ako nikdy, však.:D

      Odstrániť
    3. Hej, dosť hnusný podľa mňa :D hneď som hľadala kde nájdem chapter sample Z dvojky :D a super, presne moje heslo :D

      Odstrániť