štvrtok 30. júla 2015

Knihy, ktoré by ste toto leto ešte mali prečítať!

Áno, nanešťastie je júl už na konci a ostáva nám len často rát upršaný August na dohnanie kníh na našich enormne dlhých TBR listoch. Čo s tým? Čo s tým?!?
Ja som sa rozhodla vybrať 15 kníh, ktoré sa ľahko čítajú, sú zábavné, udržia vašu pozornosť a tým pádom vám pomôžu dobyť to číslo kníh, ktoré ste si stanovili na tieto prázdniny!
Poďme sa do nich pustiť!

*poznámka blogerky: ako vždy, veľmi vás vyzývam do toho, aby ste si tieto knihy prečítali v anglickom originále, pretože preklady nútia snáď každého ich hodnotiť 10x horšie než ja!! Alebo mám len divný vkus...ja neviem. Ale skúste tie originály, naozaj.



CONTEMPORARY:


1. We were liars (E. Lockhart) -Ostrov lhářů-

Moje hodnotenie: 5/5
Recenzia!

Přečtěte si to. A jestli se vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE!

Báječná rodina Sinclairových.
Soukromý ostrov.
Velice bystrá dívka, se kterou
je něco v nepořádku.
Skupina čtyř přátel — Lhářů —,
jejichž přátelství začne být destruktivní.
Revoluce. Nehoda. Tajemství.
Lži a další lži.
Pravá láska.
Pravda.





2. To All the Boys I've Loved Before (Jenny Han) -Všem klukům které jsem milovala-

Moje hodnotenie: 5/5
Recenzia tu!

Co by se stalo, kdyby všem klukům, kteří se ti líbili, někdo najednou sdělil, že ses do nich zamilovala…? Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala – na rozloučenou. Lara žádnému klukovi nedala najevo, že se do něj zamilovala. Místo toho mu napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. A najednou musí čelit všem svým pocitům, které před světem – a hlavně přímo před adresáty – pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo.






3. Ako sa to všetko začalo (Robyn Schneider)

Moje hodnotenie: 3.5/5

Ešte donedávna bol Ezra Faulkner chlapcom, ktorý mal úplne všetko – úspech u dievčat aj v škole, vyhliadky kariéry úspešného tenistu, chápavých rodičov aj partiu kamošov. O svojom ďalšom živote mal jasnú predstavu, zapadali do neho konkrétni ľudia a všetko sa zdalo byť akousi samozrejmosťou. Ale to platilo len do okamihu, kým sa nestal súčasťou vážnej autonehody. A tak sa to všetko začalo... Jediný okamih, ktorý môže zmeniť úplne všetko. Vôbec by však nečakal, že práve takáto udalosť mu otvorí oči a namiesto bezvýchodiskového konca môže byť naopak novým začiatkom.






4. Looking for Alaska (John Green) -Kam zmizla Aljaška-

Moje hodnotenie: 5/5

Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách svetových osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: „Idem hľadať to Veľké Azda." Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pošlú do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník a ktorý vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho „Veľké Azda"?





5. the DUFF (Kody Keplinger)

Moje hodnotenie: 3/5

Sedemnásťročná Bianca Piper je cynická a verná a nemyslí si, že je najkrajšia z jej kamarátok. Taktiež je až príliš múdra na to, aby sa zamilovala do mužskej šľapky a slizkého školského fešáka Wesleyho Rusha. V skutočnosti ho Bianca nenávidí. A keď ju nazve prezývkou "the DUFF", vyleje mu do tváre Colu.
Ale udalosti doma nie sú v tom najlepšom a Bianca zúfalo túži po rozptýlení. Končí to tak, že pobozká Wesleyho. Čo je horšie, páči sa jej to. Dychtiac po úniku sa Bianca vrhá do tajného nepriatelia-s-výhodami vzťahu s Wesleym.
Až pokým to celé končí hrozne zle. Vysvitá, že Wesley nie je až taký zlý poslucháč a jeho život je tiež pekne pokašľaný. Odrazu si Bianca uvedomuje s absolútnou hrôzou, že sa zamilováva do chalana o ktorom si myslela, že ho nenávidí viac ako hocikoho iného.




6. Keď sa sfarbia javory (Zuzana Burgerová-Cacciabue)

Moje hodnotenie: 4/5
Recenzia tu!

Pre sedemnásťročnú Emmu sa v poslednej dobe všetko komplikuje. A to aj vďaka mladému susedovi, ktorého napriek jej hlbokozakorenenému strachu z opustenia nedokáže dostať z mysle... Jej otec sa predsa vykašľal na rodinu bez mihnutia oka keď bola malá! Všetci muži sú určite rovnakí! Podarí sa raz Emme nanovo veriť mužskému pokoleniu?





7. Fangirl (Rainbow Rowell) -Fanúšička-

Moje hodnotenie: 5/5
Klik pre recenziu. (:

Cath je fanúšička seriálového hrdinu Simona Snowa.
Jasné, celý svet zbožňuje Simona Snowa... Ale Cath je fanúšičkou celý svoj život a je v tom fakt dobrá. So sestrou dvojčaťom Wren sa ešte ako deti ukryli v Simonovom svete a pomohlo im to zvládnuť matkin odchod.
Čítanie. Druhé čítanie. Vypisovanie na fanúšikovské fóra, písanie fanfiction, prezliekanie sa za postavy na každú filmovú premiéru.
Cathina sestra už z fandomu vyrástla, ale Cath to nedokáže. Ani nechce.
Obe sestry majú osemnásť a idú na výšku. Wren nečakane vyhlási, že nechce v internáte bývať s Cath, aby bola nezávislejšia. Dvojčatá sa rozdelia a Cath je vydaná napospas namosúrenej spolubývajúcej a jej očarujúcemu frajerovi. Jej profesorka si myslí, že fanfiction je koniec civilizácie, a pekný spolužiak sa chce rozprávať iba o slovách... Popri tom všetkom sa Cath ustavične bojí o milujúceho, no zraniteľného otca, ktorý ešte nikdy nezostal sám.
Otázka znie: Zvládne to Cath? Dokáže to, aj keď ju Wren nebude držať za ruku? Je pripravená žiť vlastný život? A chce vôbec vykročiť vpred, ak to znamená, že musí opustiť Simona Snowa?




8. The Summer I Turned Pretty (Jenny Han)

Moje hodnotenie: 3.5/5

Belly měří svůj život v létech, a tím nemyslíme roky, ale roční období. Všechno zajímavé a báječné se v jejím případě odehrává výhradně od června do srpna. Zimy jsou dobré pouze na to, aby počítala týdny do dalšího léta, kdy konečně s mámou a bratrem Stevenem odjede jako každý rok k moři. Tedy přesněji řečeno do prázdninového domu přímo na pláži, který patří Suzanně, mámině nejlepší přítelkyni. A k Suzanně a jejímu domu zase neodmyslitelně patří její dva synové, Konrád a Jeremiáš. Tuhle dvojičku zná Belly odmala a co si pamatuje, jenom netrpělivě čeká, až si jí kluci začnou konečně všímat a vezmou ji mezi sebe. A toto léto se to konečně stane. A navíc se z nevýrazného káčátka vyloupne krásná labuť. Belly je k údivu všech najednou krásná mladá dívka. Jenže v toto báječné a zároveň hrozné léto se změní i všechno ostatní. Vlastně se promění Bellin celý život. K lepšímu i k tomu horšímu… 




9. My Life Next Door (Huntley Fitzpatrick) -Můj život u sousedů-

Moje hodnotenie: 4/5

Garrettovi jsou všechno to, co Reedovi nejsou – hlasití, chaotičtí a láskyplní. A Samantha Reedová nemůže odolat a každý večer tuto úžasnou rodinu pozoruje ze svého střešního okna a touží být jednou z nich – vymanit se z područí dominantní matky a nepodřizovat svůj život jejím přáním. Avšak zdá se, že je to pouze krásný sen… až do jednoho letního večera, kdy za ní vyšplhá Jase Garrett. A všechno se změní! 
Oba se potýkají s trapnostmi i krásami první lásky, Jaseova rodina Samanthu okamžitě přijme do svého středu, i když ona ho před tou svou drží v tajnosti. Vše je téměř dokonale až do okamžiku, kdy se stane něco, co změní celý její svět. A Samantha se náhle musí rozhodnout a zvolit si, kterou z obou rodin zachrání. 




10. Polibek pro Annu (Stephanie Perkins)

Moje hodnotenie: 3/5

Sedmnáctiletá Anna se cítí podvedená. Její rodiče ji totiž posílají na roční studium do Francie - přes půlku planety, do neznámého prostředí, aniž by navíc uměla slůvko francouzsky. Musí tak opustit své přátele, potenciální lásku i veškerá pohodlí amerického života a začít úplně nanovo. V romantické Paříži, ve městě, které nikdy nespí, se vrhá do nových vztahů i zkušeností a odhaluje v sobě skryté vlastnosti. A také je tu jeden spolužák, Étienne St. Clair, který se liší od všech chlapců, které kdy Anna potkala…







FANTASY / SCI-FI:



1. Throne of Glass (Sarah J. Maas) -Trón zo Skla-

Moje hodnotenie: 4.5/5

V krajine bez akejkoľvek mágie, kde vládne krutý kráľ, je na kráľovský dvor povolaná najnebezpečnejšia nájomná vrahyňa. Prichádza, aby získala späť svoju slobodu, nie aby zabila kráľa. Ak v turnaji porazí dvadsať tri nájomných vrahov, zlodejov a žoldnierov, prepustia ju z väzenia v soľných baniach a po štvorročnej službe ako kráľova šampiónka, získa späť svoju slobodu. Jej meno je Celaena Sardothien. 

Korunný princ si ju na túto úlohu najal a je jej jediným spojencom. Kapitán kráľovskej gardy zas pravým ochrancom. V komnatách a chodbách Zámku zo skla sa však schováva niečo oveľa nebezpečnejšie... A keď začne jej protivníkov niekto po jednom likvidovať, Celaenin zápas o slobodu sa mení na boj o holé prežitie. Tajomný nepriateľ sa totiž neuspokojí, kým nebude ležať celý svet v troskách.




2. A Court of Thorns and Roses (Sarah J. Maas)

GR
Moje hodnotenie: 4.5/5

Keď 19 ročná lovkyňa Feyre zabije v lese vlka, stvorenie vyzerajúce ako netvor si za to prichádza vyžiadať odplatu. Odvedená do zradnej čarovnej krajiny, o ktorej vie iba z legiend, Feyre zisťuje, že jej únosca nie je netvor, ale Tamlin - jeden zo zabijackých, nesmrteľných víl, ktoré raz vládli svetu.
Ako býva na jeho statku, jej pocity k Tamlinovi sa menia z ľadových na ohnivú vášeň, ktorá sa prepáli cez každé klamstvo a varovanie, ktoré jej bolo povedané o krásnom, nebezpečnom svete Víl. Avšak praveký, podlý tieň sa zväčšuje ponad krajinou víl a Feyre musí nájsť cestu, ako ho zastaviť....alebo zahubiť Tamlina a jeho svet naveky.
Perfektná pre fanúšikov Kristin Cashore a George R.R. Martina, táto prvá kniha pikantnej a akčnej novej série sa nedá pustiť z rúk!





3. Pád Anjelov (Susan Ee)

Moje hodnotenie: 5/5

Už je to šesť mesiacov, čo anjeli apokalypsy zostúpili z neba, aby zničili svet. Za bieleho dňa panujú v San Franciscu pouličné gangy, v noci strach a beznádej. Počas jednej z takých nocí légia anjelov unáša bezbranné dievčatko a jej sedemnásťročná sestra Penryn sa rozhodne, že urobí čokoľvek, aby ju zachránila.

Naozaj čokoľvek. Dokonca pristúpi na dohodu s nepriateľským anjelom. Iba s pomocou Raffyho, ktorému jeho vlastní usekli krídla, môže Penryn nájsť svoju sestru. Ona potrebuje jeho, on ju. Spolu sa vydávajú na cestu po temnej a zvrátenej krajine a postupne sa medzi nimi vytvorí zvláštne puto, ktoré je však v tomto svete absolútne neprípustné...



4. Cinder (Marissa Meyer)

Moje hodnotenie: 4/5

Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci, díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou ve městě. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.

Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil. Ale netrvá dlouho a lékaři zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného. Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet...





5. Ritmatik (Brandon Sanderson)

GR
Moje hodnotenie: 3/5

Z pera majstra svetovej fantasy prichádza príbeh o šestnásťročnom Joelovi, ktorého jediným snom je stať sa ritmatikom a byť tak vyvoleným, čo môže vdýchnuť život krieduchom a slobodne sa priúčať magickému umeniu. No Joel je len synom prostého výrobcu kriedy na Armediovej akadémii a študentom ritmatiky môže len ticho závidieť. Až do dňa, kým si ho za asistenta nevyberie profesor Fitch, aby mu pomohol pri vyšetrovaní záhadných únosov študentov. Na mieste činu nachádzajú len neznáme ritmatické čiary a krv unesených. Joel sa spolu so študentkou Melody ocitne na stope nečakaného objavu, ktorý navždy zmení chápanie ritmatiky i fungovanie ich sveta


Tu sa moje odporúčania končia. (:
Čítali ste už niektoré z týchto kníh? Máte už nejaké z nich doma?
Pustíte sa do nejakej z nich? (:
Dajte mi vedieť vaše názory a plány!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára