sobota 15. novembra 2014

Percy Jackson - Zlodej Blesku (Rick Riordan) | Recenzia

Názov: Percy Jackson 1 - Zlodej blesku (The Lightning Thief)
Autor: Rick Riordan
Počet strán: 405
Žáner: fantasy, dobrodružná literatúra, prvky gréckej mytológie
Hodnotenie na GR: 4.18

Chlapec, ktorý zistí, že je synom jedného z najmocnejších bohov. Spolu s kamarátmi sa vydá na nebezpečnú výpravu. Má iba jeden cieľ, nájsť a vrátiť Zeusovi jeho blesk, ktorý mu ukradli. Počas cesty narazí na mnoho prekážok, ale zo všetkých sa v poriadku dostane. Percy je obyčajný dvanásťročný chalan z ktorého sa vyvinie hrdina.






Počas čítania si hádam každý čitateľ vytvorí puto k Percymu a možno aj, ako to bolo v mojom prípade, k Annabeth. Annabeth je Percyho kamarátka, ktorá ho spolu so satyrom Groverom sprevádza na ceste. Riordan je jeden z tých spisovaeľov, ktorí vedia postavy vykresliť tak, že sa okamžite viete vžiť do ich kože a nájsť si k ním také akoby spojenie.

Hneď na začiatku knihy sa Percy dostane do tábora pre polobohov, kde sa spozná s mnohými synmi a dcérami bohov alebo bohýň. Nenájde si mnoho priateľov, pretože ho považujú za čudného a zrejme sa ho aj po daných udalostiach boja. V tejto časti knihy sa o Percym dozvieme hneď niekoľko prevratových faktov. To, že zistí, že je synom Poseidóna mu spôsobí naozaj mnoho problémov, ako
napríklad, hneď krásne obvinenie z krádeže Zeusovho majstrovského blesku, wheyyy, čo viac si priať, nie?
Percy sa teda vyberie na výpravu aj s Annabeth a Groverom ako som už spomínala a pokúsi sa nájsť blesk a vrátiť ho strýkovi.

Na výprave zažijú mnoho bláznivých vecí pri ktorých som sa aj zasmiala. Občas postavy zahlásia dobre sarkastické poznámky, čo ma ešte duplom rozosmieva. Riordan to napísal tak, aby tam bola akcia a aby tam boli boje a podobne ale zároveň to napísal tak, aby to nepôsobilo moc temne a pochmúrne. Vždy tam zakomponoval niečo, čo atmosféru odľahčilo.

Musím pochváliť aj opis miest v knihe, pretože to nebolo až príliš detailné ale ani zas až málo, taký zlatý detailový stred, že všetko sa dalo ľahko predstaviť. Hlavne teda to podsvetie!

Nakoniec teda je aj hneď jasné, že blesk Percy s kamarátmi nájde a vráti ho Zeusovi, tadaa koniec knihy a teraz už len ostáva zistiť kam sa dej podeje v druhej knihe!

Ach, chcela by som tam chodiť na leto!

Kniha je napísaná veľmi dobre, pútavo a zároveň vás čo-to naučí z gréckej mytológie. Ľutujem, že som ju nečítala keď som bola menšia, pretože tam cítiť to, že je to určené hlavne pre menších. Napriek tomu som si však knihu užila.

V knihe je taktiež veľa zaujímavých prevratov ale ako vždy mnoho z nich bolo predvídateľných. Veľmi sa teším na čítanie ostatných kníh v sérii, pretože v Percym vidím veľký potenciál ako na hlavného hrdinu. Myslím, že ku koncu série sa z neho stane poriadne bad-ass hrdina keď už teraz je dosť sarkastický, takých hrdinov proste milujem!

Knihu by som odporúčala každému už len z dôvodu, že sa z toho všetci naučia niečo o gréckej mytológii ktorá je len tak mimochodom naozaj zaujímavá. Sem-tam som mala problémy so štýlom písania ale to bolo zrejme tým, že to je kniha pre deti. Ale to nevadí, pretože príbeh bol chytľavý a naozaj zaujímavý. Určite pokračujem v čítaní série!

2 komentáre:

  1. Popravde som si ju prv chcela kúpiť ale odradila ma obálka ( Oh jak som len pokritecká ) no po tomto článku mám chuť po nu hned ist do kníhkupectva! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, aj mňa dlho odrádzala obálka a to, že je to skôr pre menších ale jednoznačne neľutujem! :D A ďakujem. :)

      Odstrániť