nedeľa 13. decembra 2015

9 knižných klišé, ktoré nemôžem vystáť!

Ahojte a vitajte pri novom príspevku. Tu som sa rozhodla zamerať na nejaké tie klišé, ktoré vidíme v knihách, čo ma nesmierne hnevajú.
Dúfam, že sa vám príspevok bude páčiť a že sa v niektorých bodoch zhodneme. :)



1. Dievča sa nezamiluje do kamaráta ktorý miluje ju.

Určite ste si to všimli aj vy. V mnohých knihách/sériách máme hlavnú hrdinku, ktorá má kamaráta, ktorý ju miluje. Lenže samozrejme, objaví sa nejaký super hot chlap a ona sa namiesto do kamaráta zamiluje do tohto, podľa mňa často krát nepríjemného a ani zďaleka nie tak milého a romantického muža.




2. 15/16 ročné hlavné hrdinky.

Jasné! Pretože 19-30 ročné hlavné hrdinky by toho dokázali menej predsa. Viem, že je to aj taký ťah ako na čítanie navnadiť určitú skupinu čitateľov, ale nezaškodilo by, keby mali aspoň tých 18 pre zmenu!



3. Zle spravený milostný trojuholník.

Sú iba dva typy trojuholníkov. Relatívne znesiteľný a ten, kvôli ktorému by ste zavraždili autora. Nanešťastie sa iba málokedy podarí vytvoriť trojuholník, ktorý by bol uspokojivý.



4. Hrdinky, ktoré sú naivné.

Týmto myslím také tie trochu hlúpejšie hrdinky, ktoré sú natoľko slepé, že nevidia, že to, čo chcú práve spraviť je pasca a úplná hlúposť. "Aha, niekto neznámy a tajomný mi vraví, že ho mám nasledovať do tej tmavej miestnosti! Samozrejme, že s ním idem!" - NIE!!! Ako môžu byť niektoré postavy tak naivné a blbé?





5. Najobľúbenejší chalan sa zamiluje do totálnej outsiderky.

Povedzme si to úprimne, aká je pravdepodobnosť, že sa niečo také stane v reálnom živote? 
Samozrejme, baví ma čítať takéto knihy, ale iba raz za čas, lebo sú nenáročné a dobre si pri nich oddýchnem, ale keď je toho priveľa, je to na škodu.



6. Bad boy ako hlavný ľúbostný terč.

Prečo to musí byť vždy zrovna ten chalan s tmavými vlasmi, vyšportovanou postavou, čo je najčastejšie arogantný, sarkastický a na mnohých ľudí nepríjemný? Prečo autori nemôžu spraviť chlapca, ktorý je úplne normálny, nemá tehličky, je vtipný, milý a správa sa ako gentleman?



7. Sirota.

Viem, že je to mnohokrát zaujímavé mať takúto hlavnú postavu, ale už je toho priveľa, nie každý musí byť sirota, aby mohol zachrániť svet!!



8. Nerozhodná hlavná hrdinka (miluje ho ale neznáša ho).

Takéto by som najradšej zbila. Nech sa rozhodne, či ho chce alebo nie a nech si popritom nezačína ešte s niekým ďalším!



9. Revolúcia.

Niekedy je vážne super prečítať si takúto knihu, ale nemusia sa predsa všetky končiť revolúciou a snahou zvrhnúť vládcu...



Aké cliché neznášate vy?
Zhodneme sa na nejakých? Alebo na niektorých nie?
Vyjadrite sa v komentároch! :)


4 komentáre:

  1. Ja sa zhodnem asi na väčšine s tým tvojím výberom, ale to by som bola asi totálny pokrytec, keby som aspoň nenápadne nepriznala, že dačo z tých vecí tak akosi presakuje do písania aj mne a niekedy si to vôbec neuvedomím, až kým na tom nemám vystavané ostatné veci a potom sa chytám za hlavu, lebo to už neviem odstrániť bez toho, aby som neprekopala celý príbeh. Ale zase už aj na ostatné knihy, ktoré majú podobné zápletky a riešia aj tieto body, ktoré tu máš ty, pozerám zhovievavejšie, predsa len vychádza neskutočne veľa kníh a je fakt náročné napísať niečo úplne nové a super originálne. Mne už skôr ide o to, ako je daná téma spracovaná. Môže to byť totálne klišé, ale ak je to dobre napísané a zasadené do nejakého parádneho príbehu, je mi to vlastne jedno. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, je ťažké niečo napísať tak, aby to neobsahovalo nejaké tie cliché, ale zasa poznám knihy, v ktorých je toho toľko až to je katastrofa. :D Ale povedala by som to asi tak, že v malej miere nie je nič na škodu, čiže ak sa v knihe sem-tam niečo také vyskytne tak mi to nevadí až natoľko aby som ju odložila ale niekedy je toho na mňa až moc. :D

      Odstrániť
  2. Ach, přesně! To je to co nenávidím a to naivní hlavní hrdinky a nebo ty nerozhodné. Většina bestsellerů zrovna takové hrdinky má. Nechápu proč!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niečo na tom musí byť. Asi je to najlepšia voľba autora dať takéto postavy do kníh, lebo je tým zaručený predaj a predsa len je to taká tá "klasika", ktorá mnohých neomrzí.

      Odstrániť