streda 25. marca 2015

These Broken Stars aneb Titanik vo vesmíre? (Amie Kaufman a Meagan Spooner) | Recenzia

"He's drowning. And I'll drown with him."


Názov: These Broken Stars (Starbound #1)
Autor: Amie Kaufman a Meagan Spooner
Počet strán: 374
Žáner: sci-fi, dobrodružný, mystery
Hodnotenie na GR: 3.97









O čom kniha je:

Už mnoho rokov ľudia nežijú iba na planétách, ale aj v rôznych kolóniách vo vesmíre, na vesmírnych lodiach, mnohokrát nepredstaviteľne obrovských. Kapitán Tarver Merendsen a Lilac LaRoux, dcéra
najbohatšieho muža vo vesmíre, ktorý vlastní firmu na stavbu lodí sa nečakane stretnú na palube takzvaného Icarus-u, čo je najväčšia vesmírna loď aká kedy bola postavená a je majetkom zrovna otca Lilac. Raz sa loď pokazí a začne sa nekontrolovateľne rútiť vesmírom k najbližšej planéte. Lilac s Tarverom spolu uviaznu v záchrannej komore a vďaka zručnostiam Lilac sa im podarí katapultovať a havarovať na neznámej neobývanej planéte. Avšak na tejto na prvý pohľad neškodnej planéte sa skrývajú veci o ktorých dovtedy nevedeli a je iba na nich, ako sa proti nim postavia a či dokážu prekaziť ich plány.





"When you have so little left to lose, even the tiniest loss feels like a body blow."



Môj názor na knihu:


Tým, že mnoho ľudí túto knihu ospevuje a vraví aká je úžasná, som do nej išla s tým, že sa zamilujem a bude to jedna z najlepších kníh aké som kedy čítala. Nakoniec som však ostala mierne sklamaná, lebo to nebolo vôbec to, čo som od toho očakávala..

Na začiatok však musím pochváliť štýl písania akým autorky túto knihu napísali. Aj napriek tomu, že sa nepárali s mnohými zbytočnými opismi (za čo som bola vďačná) dokázali udržať moju pozornosť počas celej knihy. Veľmi sa mi páči ich jednoduchý ale zároveň krásny a zaujímavý štýl písania. Nikdy sa mi nezdalo niečo pridlho opisované, vždy všetko opísali dostatočne na to, aby som si to vedela živo predstaviť. Tým pádom mi bolo veľmi ľahké predstaviť si dej ako taký film. Poznáte to nie? Keď sa vám počas čítania slová v hlave premieňajú na obrazy a všetko dokopy zapadá a máte pocit, že ste v kine.


Nápad s inšpirovaním sa Titanikom a zasadením ho do prostredia vesmíru je naozaj zaujímavý a jedinečný, ale myslím, že z toho mohli vyťažiť viac než v skutočnosti vyťažli. Kniha s takýmto námetom má totiž nesmierny potenciál, teda aspoň v mojich očiach. Začiatok. ktorý je najviac podobný Titaniku bol na môj vkus zbytočne urýchlený a som názoru, že na ňom mohli autorky viac popracovať a vyhrať sa s ním. Prišlo mi to asi tak, že BOOM, boli sme vhodení do príbehu a potom zrazu POW! loď sa zrútila, ani som sa nestihla zorientovať v tom, kde sa príbeh odohráva. No po tom začiatku to začne byť skôr príbeh na štýl pomoc-sme-na-opustenej-planéte-a-musíme-bojovať-o-prežitie-čo-teraz?.

Mám taký dojem, že sa v tejto knihe stále nič nedialo. Aj napriek tomu, že tam bolo pár napínavých momentov mi These Broken Stars utklo v hlave ako kniha, v ktorej sa nič prevratové medzi tými všetkými stranami nedeje. Ale nemyslím to samozrejme zle, na jednu stranu som bola aj celkom rada, že sa tam nič extra nedialo, lebo som sa aspoň zbytočne nenervovala a počas čítania som si oddýchla.

Ako som spomínala vyššie, v tejto knihe sa nachádza záhada týkajúca sa planéty na ktorej stroskotali. Pravdu povediac, doteraz nechápem o čo išlo a som z toho zmätená (ups?). Tým, že vám to odmietam prezradiť z hľadiska toho, že to je vlastne jediná vec, ktorá čitateľa drží napätého počas čítania, to tu nebudem vysvetľovať do hĺbky. Ako obvykle, veď viete. V skratke bola tá záhada zaujímavá a vôbec som niečo také nečakala. Určite to dodalo knihe na kvalite, minimálne tým, že sme sa až do úplného konca nedozvedeli o čo ide a o niečom na ten štýl som ešte v živote nečítala.




"But she doesn't know how it can all change when you get back to civilization. And I won't hold her to promises she can't keep."



Prakticky sa dá povedať, že jediné postavy tejto knihy sú Tarver a Lilac, pretože nikto iný sa tam ani nespomína okrem začiatku a konca knihy. Páčilo sa mi to, lebo sa mi nijako neplietli mená, ako to býva pri niektorých knihách. Taktiež tým pádom, že čitateľ neustále číta iba z perspektív buď Tarvera
alebo Lilac, je tam pre autorky obrovský priestor na to, aby vykreslili ich postavy najlepšie a najpodrobnejšie ako sa dá (čo sa im aj podarilo) a čitateľ si tak vie rýchlejšie nadviazať puto k obom z nich. Obe postavy pôsobia reálne, teda aspoň tak reálne ako dokážu postavy zo sci-fi kníh o boji o prežitie pôsobiť. Tarver je také zlatíčko odvážne, nič mi na ňom neprekážalo. Lilac je veľmi zručná a taktiež sa čitateľovi pomerne ľahko zapáči, ale zo začiatku mi naozaj pila krv tým, ako sa tvárila aká je silná a nič jej neprekáža, pritom nebola schopná si dať dole tie svoje štekle z ktorých mala doráňané celé chodidlá, odmietala sa zbaviť jej kilometrových šiat a nechcela si priznať svoje chyby a to, že to nezvláda.
Bolo však zaujímavé, ako sa jej postava postupom času mení a prestáva byť taká fajnová a namyslená.


Počas čítania som bola naozaj zaujatá a niekedy sa mi ani nechcelo položiť kindle na ktorom som These Broken Stars čítala. Určite je mnoho vynikajúcich momentov kvôli ktorým sa túto knihu oplatí prečítať aj napriek tomu, že je tam niekoľko vecí, ktoré mne osobne vadili. Tým, že je priemerne viac ľudí, ktorým sa kniha páčila než tým, ktorým sa moc nepáčila, je veľká šanca, že zrovna vy si ju zamilujete. Aj keď by som knihu už druhýkrát asi nečítala, neľutujem, že som ju zobrala do ruky a strávila som nad ňou pár hodín. :)

Čítanie som si užila, celkovo sa mi kniha páčila, ale nie až tak aby som kvôli nej skákala osem metrov vysoko keď ju niekto spomenie. Je to taký lepší priemer.

7 komentárov:

  1. Pěkná recenze, pro mne by prozatím asi byla hlavním kamenem úrazu angličtina. Ale v češtině bych si knihu i docela ráda přečetla a to už jen proto, abych si mohla udělat svůj názor, však za tvůj ti děkuji :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne. :) A ja si myslím, že ju možno aj niekedy preložia vďaka tomu, že je celkom úspešná v zahraničí. :))

      Odstrániť
  2. Škoda že sa tam nedialo veľa akcie, potom by som si to aj rada prečítala... Podľa tvojej recenzie sa mi to zdá dosť romantické, takže asi niečo čo nebude pre mňa :D ale možno tomu dám šancu, Lilac mi podľa tvojho opisu príde zaujímavá. :)

    creyativite

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No áno, ono to zhruba od tej polovice (po tom, čo medzi nimi preskočí iskra, čo je jasné snáď každému čitateľovi už z anotácie :D ) začne byť také romantickejšie. :D A Lilac je jednoznačne jedna z tých zaujímavejších postáv u ktorej nevieš odhadnúť čo sa jej hmýri v hlave. :) Keď sa na to raz budeš cítiť, tak si ju určite prečítaj. :)

      Odstrániť
  3. Ja som túto knihu akosi nedočítala. Najprv sa mi aj veľmi páčila, aj to ich putovanie, ale v trištvrtine som sa za sekla a už som sa ďalej nedostala, Keď sa mám priznať, ani ma to neláka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Totálne chápem, že si ju nedočítala. Ani si o moc neprišla, lebo tak či tak to odhalenie tých "hlasov" alebo čo to bolo, je mätúce a fakt som tomu nepochopila, takže to je pre mňa niečo ako otvorený koniec knihy s cliffhangerom. :D

      Odstrániť
    2. Ja sit o už ani poriadne nepamätám, len viem, že sa tam niečo stalo s tou ich veľkou vesmírnou loďou a oni dvaja skončili na nejakej planéte. Iné sa mi nič nevybavuje :D

      Odstrániť