utorok 17. februára 2015

Clockwork Angel (Cassandra Clare) | Recenzia

"Sometimes, our lives can change so fast that the change outspaces our minds and then heart." 


Názov: Clockwork Angel (Book One of the Infernal Devices series)
Autor: Cassandra Clare
Počet strán: 479
Žáner: fantasy
GR hodnotenie: 4.31





O čom kniha je?

Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia po moc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.





"It is a great thing to love as it is to be loved. Love is not something that can be wasted." 


Aký mám na ňu názor?

 pomalý...Naozaj sa to všetko začne rozbiehať až niečo dosť po polovici.
Nebudem klamať, táto kniha mi dala naozaj zabrať. Mala som ju na posteli pohodenú +- mesiac a stále som z nej čítala po troškách. Neviem čím to bolo, pretože postavy sú naozaj zaujímavé, Cassandra vie dobre písať a aj príbeh je zaujímavý. Ale myslím, že to bude najskôr tým, že začiatok je na môj vkus až príliš

 Tessa ako hlavná hrdinka je super, vidno tam, ako sa jej charakter zmení počas knihy a taktiež je veľmi múdra a nepripadá mi otravná ako postava. Na začiatku ju vidíme ako utiahnuté dievča, ktoré nikam nepôjde bez svojho brata a bojí sa každej blbosti a potom o niekoľko desiatok strán neskôr je odhodlaná, silná žena, čo  sa nebojí bojovať proti nadprirodzeným bytostiam o ktorých pred pár týždňami ani len netušila. Chlapec, ktorý tam často vystupuje - Will je presne ako Jace (z TMI), čo sa rovná tomu, že nepatrí medzi moje obľúbené postavy. Asi som jediná, čo? No nevadí. Will je znova ten bad boy, ktorý sa ničoho nebojí a sebavedomím až prekypuje. Jeho parabatai, Jem je na druhú stranu podľa mňa úplne dokonalý, je ako Simon, čiže všetci vieme že Simona milujem tak ako na tom asi som s Jemom. :D Aj napriek tomu, že trpí nejakou záhadnou chorobou a moc ho tam v knihe nie je, som si ho obľúbila pretože je vtipný, lojálny a odhodlaný položiť život za Tessu. Ostatné postavy ako Charlotte, Henry, Sophie, Jessamine a podobne sú veľmi dobre napísané a premyslené, presne tak ako to býva pri Cassandriných knihách.

 Taktiež sa mi páči celý tento nápad s mechanickými strojmi a s Tessiným malým náhrdelníkom v podobe mechanického anjela, ktorý je vlastne "živý" dajme tomu. Je to o kus iné než Nástroje mrteľníkov, za čo som neskutočne rada, lebo úprimne, komu by sa chelo čítať ten istý príbeh len posunutý o niekoľko stoviek rokov dozadu? Nikomu. V knihe je taktiež hojne akcie, za čo dávam +-ové body a mnoho nečakaných prevratov.
 Jednoducho, Cassandra je spisovateľka s veľkým S, pretože vie čitateľa tak ohúriť svojimi opismi, nápadmi a tým, ako reálne sú jej postavy, že je to až neskutočné. V knihe je samozrejme aj trochu romantiky, čo je iba dobre, lebo knihy bez milostnej zápletky sú jednoducho o ničom.

Taktiež, drobná poznámka: Jednoznačne odporúčam začať čítať Nástroje Smrteľníkov po Mesto Skla, potom chytiť do ruky Mechanického Anjela, nasledovne po dočítaní začať Mesto Padlých Anjelov, potom Mechanický Princ, Mesto Stratených Duší, Mechanická Princezná a nakoniec Mesto Nebeského Ohňa. Prečo? Pretože série na seba istým spôsobom nadväzujú a obsahujú spoilery navzájom. :)


Koniec koncov, táto kniha nepatrí medzi moje najobľúbenejšie ale nebola ani zlá. Ak by som mala zhodnotiť, či sa mi páči viac Mesto Skla alebo Mechanický Anjel, ako prvá kniha v sérii tak by som jednoznačne povedala Mechanický Anjel. Mesto Skla bolo na môj vkus strašne chaotické a nezrozumiteľné, tu som už aspoň trochu viac oboznámená s tým svetom Tieňolovcov po čítaní TMI kníh. Určite dočítam celú sériu, pretože som zvedavá, ako to celé skončí. :)

6 komentárov:

  1. Na knihe ma zaujala obálka, vyzerá zaujímavo a ani anotácia nevyzerá zle. Obsahovo ma kniha celkom zaujala, možno si ju prečítam ak na ňu narazím. Pekná recenzia :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa neskutočne páčia obálky tejto série tak mi je ľúto, že som si túto knihu až tak neužila...určite odporúčam aspoň vyskúšať kúsok prečítať v kníhkupectve. :))

      Odstrániť
  2. Hm, škoda, že ťa séria tam úplne nestrhla, ja som si ju zamilovala.:) Inak, netvrdila by som, že Jace a Will a Simona a Jem sú presne takí istí... Teda, možno mali v niečom podobnú úlohu, ale považujem ich za dosť rozdielne charaktery a aj tie vzťahy sú v tejto sérii podľa mňa iné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si všimla, že mám problémy s Cassandrinými knihami v tom, že sa neviem do jej sérií hneď zamilovať a nezaujmú ma hneď aj napriek tomu, že sa mi nápad aj štýl písania páči...no ja osobne ich vnímam dosť podobne ale to je asi tým že som ešte ani jednu sériu nedočítala a nemám moc nejaký vzťah k ani jednej z tých postáv až na Simona a tak mi pripadajú až príliš na seba podobní...

      Odstrániť
  3. Ty nemáš rada Willa? :O :D Ja som ho mala radšej ako Jaca (a nie len kvôli tomu, že Will je moje obľúbené meno :D) a na tých jeho hláškach som sa tak rehotala :D :D Ale inak to s tým, že sa kniha začala rozbiehať až po polke, máš pravdu, aj ja som mala taký dojem. No potom to už bolo stále iba lepšie a dvojku som zhltla za jeden deň.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, vieš ja som taká tá čierna ovca tohto sveta :D. Všetci vždy milujú tie mužské postavy na štýl "bad boy" ako je Will alebo Jace prípadne ale ja som skôr na tých nerdy a geeky chalanov v knihách (aj v reáli ale to je niečo iné :D). Akože sem-tam sa stane, že si obľúbim bad boy postavu ale väčšinou ee. :D Ale áno, Will je nesmierne vtipný s tými hláškami niekedy naozaj. :D

      Odstrániť