sobota 7. januára 2017

Najlepšie (a najhoršie) knihy roku 2016!

Môj rok 2016 v knihách vyzeral ozaj žalostne. Ďakujem Goodreads za pripomínanie mi toho, ako málo som toho uplynulý rok prečítala. Hneď vo februári som sa dostala do asi najväčšieho "reading slump-u" aký som kedy zažila. Mohli ste si to všimnúť aj vy, čitatelia, na mojej neaktivite. Tá má teda jednoduché vysvetlenie - počet prečítaných kníh viem zrátať na dvoch rukách. Doteraz som tento "reading slump" neporazila, ale musím uznať, že to smeruje k lepšiemu (aj keď pomaly, mierim k uzdraveniu).

Poďme sa teda pozrieť na štatistiku, ktorú mi milosrdne vypľulo Goodreads:
V roku 2016 som prečítala (iba) 10 kníh, čo je presná štvrtina z počtu, ktorý bol mojím gólom (40). Tieto knihy mali dokopy 3,979 strán. Oproti minulým rokom je to ozaj do neba volajúce.
Prosím Boha, aby tento rok bol aspoň o polovicu lepší!

V týchto knihách (všetky môžete nájsť na mojom profile na GR) sa však nachádzalo prekvapivo mnoho mojich nových all-time obľúbencov, ale zároveň tam bol aj pár kníh, ktoré neboli podľa môjho gusta, ako sa vraví.


Najlepšie knihy


1. Jana Eyrová | Charlotte Bronte
Musel prísť až 17. rok môjho života aby som konečne otvorila tento klenot klasiky. Hneď po pár stranách som vedela, že si Janu Eyrovú budem pamätať do konca života a že ju otvorím ešte minimálne dva razy. Podľa mňa je to nádherný príbeh a Jana je ako hlavná hrdinka úžasná. Pri Austenovej zvyknem stratiť pozornosť po pár stránkach ale pri Bronteovej sa mi to ani raz nestalo. Za mňa je Jana Eyrová jednoznačne najlepšia klasika akú som čítala a neviem sa dočkať keď si pôjdem pozrieť do SNDčka činohru a tou si znova pripomeniem ten príbeh.
5/5*



2. Queen of Shadows | Sarah J. Maas
Klasika u mňa - nebol by to rok, keby by medzi mojich obľúbencov nespadala jedna kniha zo série Trón zo skla. Túto sériu zbožňujem! Možno sa pýtate - veď tento rok vyšiel Empire of Storms tak akoto, že na mojom zozname je predošlá kniha? Ako som v minulom príspevku písala, knihu si šetrím, pretože už ostáva iba jedna a bude definitívny koniec tejto série a to mi láme srdce. Ale späť k tejto kráske. Ako každý rok, Maas nesklamala a naservírovala nám úžasný dej, perfektné postavy, zápletky, otočky o 180 stupňov, všetko po čom len milovník fantasy môže túžiť.
5/5* - recenzia tu


3. Maus | Art Spiegelman
Historická fikcia nesmie chýbať a tento rok sa ma veľmi dotkla grafická novela Maus, ktorej dej je zasadený do obdobia druhej svetovej vojny. Je to nesmierne smutná kniha a ja som z nej mala chvíľkovú depresiu, premýšľala som o tej krutosti a to mi zničilo celú náladu. Ale aj také knihy sú občas dobré a kvôli tomu, že na nás takto vplývajú si ich zapamätáme lepšie a posolstvo sa v nás zakorení. Určite odporúčam ďalej.
5/5* - recenzia tu





4. To Kill a Mockingbird | Harper Lee
Keď som sa dozvedela, že tento rok budeme na angličtine čítať túto klasiku bola som celá bez seba. Toľko pozitívnych recenzií som ešte nevidela a v USA má táto kniha ozaj veľkú hodnotu. Úprimne, nečakala som ten príbeh, ktorý som dostala ale nevadilo mi to, pretože som si knihu tak či tak veľmi užila. Bolo to pre mňa niečo nové, ale bavilo ma to. Knihy hovorené z perspektívy malých detí sú z nejakého dôvodu niekedy viac zaujímavé ako tie z perspektívy dospievajúcich. Inak, vedeli ste o tom, že kniha s ktorou Lee išla pôvodne ku vydavateľom bola z perspektívy Scout ako staršej ženy a nie dieťaťa? Lee tak knihu na návrh vydavateľa prepísala do podoby v akej ju čítame dnes a práve Go set a watchman, ktorá vyšla nedávno je originálna verzia! :)
5/5*



Najhoršia kniha

1. Svetlo, ktoré nevidíme | Anthony Doerr
Prekvapivo kniha na ktorú som sa nesmierne tešila ma nesmierne sklamala. Z anotácie znie príbeh veľmi zaujímavo ale po otvorení knihy som rýchlo zistila, že toto asi pre mňa nebude. Dej bol tak pomalý až som zívala, s postavami som sa absolútne nevedela stotožniť a ešte k tomu tie krátke kapitoly aby som sa ešte duplom nevedela vžiť do deja! Prepáčte, ak túto knihu máte radi, mne jednoducho nesadla a nedá sa s tým nič spraviť. 
2/5* - recenzia tu





Čo vy a vaše obľúbené knihy minulého roka? :)
Čítali ste aj také, ktoré ste nevedeli vystáť?
Prezraďte mi do komentárov, nech naberiem inšpiráciu! 

9 komentárov:

  1. Jana to je moja srdcovka <3 A to klasiky veľmi nemusím, ale Jana Eyrová a Búrlivé výšiny sú jednoducho úplne božské! Takže, ak si Burlivé výšiny nečítala, tak rozhodne ich skús, síce je to dosť na hlavu a postavy by čitateľ najradšej preplieskal, ale úplne úžasne tam vidno ako sa autorka zahrala s citovým rozpoložením postáv. A toľko utrpenia v jednej knihe, človek by povedal, že je to strašné, ale opak je pravdou... Síce teraz vyzniem dosť asi drasticky, ale Búrlivé výšiny sú práve o tých zlých pocitoch a o tom utrpení a ono ako celok to funguje, len človek potrebuje pochopiť o čom to celé je a nie rovno odsúdiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Búrlivé Výšiny som veru ešte nečítala! Ale určite sa do nich raz pustím, vďaka za tip. :)

      Odstrániť
  2. ANO! Na Janu mám úplně stejný názor. Psala jsem o ní i recenzi. Je to moje nejmilejší a jedna z nejoblíbenějších knih. Nesmrtelné dílo a podle mě největší klasika anglické literatury 19. století. Pokud si dobře vzpomínám, četla jsem ji taky v 17 letech. Přivedla mě k ní učitelka češtiny a jsem za to moc ráda. Jana je taktéž jedna z mých nejoblíbenějších hrdinek. ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To jsi jedna z mala ktera knihu Světla takto sesula. Jinak vsude mega nadseni. za me jsou top Divka v ledu od Roberta Brydzi a Dabelske hry od Angeli Marson. A zklamana jsem byla z Pátého Evangelia
    Katy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, som si vedomá toho, že asi 95% ľudí Svetlo úplne miluje, haha, ale ja som si nemohla pomôcť. Snažila som sa tú knihu milovať ale nešlo to... bohužiaľ...

      Odstrániť
  4. S tou druhou knihou pri najlepších sa určite zhodneme :D :D Ale ja by som tam mala jednoznačne aj Lady Midnight, pretože tam si ma úplne všetky postavy získali a proste bola to typická CC. je mi jedno, že niektorí na to frflú, aj tak je to super. Jááj a ACoMAF by som tam tiež mala! :D
    A kníh, ktoré som nevedela vystáť, bolo veľa. Vlastne som sa akurát včera na ne sťažovala na blogu, keďže ide hlavne o povinnú literatúru. Dúfam, že takému utrpeniu už nebudem vystavená nikdy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž, ja som Lady Midnight nečítala, takže neviem posúdiť. :D A neskutočne chcem čítať ACOMAF ale stále som nejako na vážkach či si knihu objednať alebo nie... ale asi si ju objednám. :D

      Odstrániť
  5. Nečítala si? Mala by si :D podľa mňa je to super. Ja som si minule dala re-reading a dvojku mám už teraz objednanú :D je to o 130 dní pred vydaním. Asi nie som kompletná :D Neviem prečo, úplne som bola v tom, že si to čítala.

    A ACOMAF si MUSÍŠ prečítať, to je oveľa lepšie ako jednotka. Ver mi, ani ja som to nečakala, nechápala som, prečo to každý tvrdí, až kým som si to neprečítala. :D Jednotka sa môže niekam schovať. :D

    OdpovedaťOdstrániť