utorok 6. septembra 2016

Kráľovná v tieňoch (Sarah J. Maas - Trón zo skla #4) | Recenzia

Názov: Queen of Shadows
Autor: Sarah J. Maas
Diel: 4/6
Počet strán: 645
Žáner: fantasy
Hodnotenie GR: 4.64

Anotácia:
Celaena sa vracia do nenávideného impéria. Aby sa pomstila. Aby zachránila svoje kedysi mocné kráľovstvo a postavila sa zoči-voči tieňom z minulosti. Odkedy akceptovala svoje férske dedičstvo, už nie je najobávanejšou nájomnou vrahyňou Celaenou Sardothien. Teraz je Aelin Galathynius, dedička terrasenského kráľovského trónu. No kým sa zmocní trónu, musí bojovať. Za svojho bratranca - bojovníka ochotného za ňu položiť vlastný život. Za svojho priateľa - mladíka spútaného v temnom väzení. A za svoj ľud zotročený surovým kráľom, za ľud očakávajúci návrat kráľovnej. 


Môj názor:

Ako veľká nadšenkyňa tejto série som si ani v tých najdivokejších snoch nepredstavovala, že to, čo táto kniha prinesie bude také ohromujúce a nečakané. Áno, čakala som záchranu Doriana a nejaké tie bitky, ale jednoznačne nie to všetko, čo sa medzi 645-mi stranami nachádzalo. Kniha ma ohúrila asi tak, ako jej predchodkyňa, Heir of Fire, Zrodená z ohňa. Dokonca možno ešte o trochu viac.

Do tejto knihy som išla s určitými očakávaniami a uznávam, že boli naplnené. Znova Maas nesklamala a vymyslela príbeh tak, aby dokázal udržať moju pozornosť naprieč každou kapitolou. Znova som sa dokázala vžiť do príbehu naplno a cítila som s postavami strach, radosť alebo pokoj. Toho pokoja bolo možno menej ako napätia, ale predsa len tam raz za čas bol. Príbeh nabral nečakané obrátky a to ma veľmi tešilo. Dokonca som ostala aj prekvapená, kam to celé smerovalo, pretože by som to nikdy nebola predpovedala... Ako obvykle bola kniha vystavaná najlepšie ako to je možné, najprv sme sa pomaličky spolu s postavami dostali späť do sveta tejto série a potom sa postupne pridávali rôzne rozuzlenia, prevraty až to všetko nakoniec vyústilo do bravúrneho vrcholu plného napätia a potom do krásneho konca, na ktorý sme všetci toľko čakali. Ako ste teda už asi pochopili, dej je u mňa hodnotený na jednotku s hviezdičkou!

V knihe sme taktiež mali možnosť vidieť mnoho nových postáv, ale samozrejme Maas nezabudla ani
na tie už staré. Som rada, že nevenovala všetkým novým postavám veľa priestoru, ale iba tým, ktoré boli naozaj zaujímavé a pre pokračovanie príbehu dôležité.
Stále sa v knihách posúvame hlbšie a hlbšie do jadier postáv a stále v nich nachádzame niečo nové a nečakané a to hlavne vďaka tomu, že väčšina postáv má aj naďalej svoje vlastné kapitoly. Čo sa mi však najviac na knihe páčilo boli putá a kamarátstva medzi postavami, sršalo to energiou a takým tímovým duchom, hlavne pri konci knihy. Ja osobne obľubujem, keď sa v knihách nachádzajú takéto putá medzi postavami a navzájom sú si oporou a pomáhajú si. Bolo úžasné vidieť Aelin obklopenú priateľmi a zároveň partnermi v jej práci.

Nakoniec môžem už iba povedať, že neviem, čo by som tejto knihe, alebo celkovo sérii, vytkla. Mne sa zatiaľ všetky knihy páčili a očarili ma. Dobre sa mi čítajú, stále je v nich je niečo nové a vždy sa teším na pokračovanie. Je to koniec koncov jedna z mojich najobľúbenejších sérií a odporúčam ju každému milovníkovi fantasy.



Ak ste sa ešte nepustili do tejto série, na čo čakáte?
A vy, čo už ste zasvätení do sveta ToG, aké máte názory na Queen of Shadows
Máte už objednaný Empire of Storms? Lebo ja áno!

3 komentáre:

  1. Heeej, už som myslela, že si sa vybodla na blogovanie. Som sem chodila za týždeň asi dvakrát, lebo som si myslela, že mi od teba neukazuje nové články na blogu, ale očividne to funguje, lebo tento mi ukázalo. Tak som rada, že si pridala nejakú recenziu :)
    Kniha bola ako inak perfektná, ale všetko, čo Sarah píše také je. Postavy, dej, áách a tie šokové terapie. Túto časť som predýchavala veľmi ťažko a hlavne som si nemyslela, že budem tak veľmi ľutovať tú jednu postavu - nechcem menovať -, ktorá by bola inak posledná, ktorej by mi bolo ľúto, keby autorka nespravila to, čo spravila.
    Doriann bol ako vždy úžasný a stále je to pre mňa najsamlepšááá postava.

    Moja piata časť je už na ceste a netrpezlivo ju očakávam!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, tak to mi vážne polichotilo, ďakujem! :D :)) Ja som to mala cez prázdniny strašne nabité a úprimne povedané, blogovanie bolo asi posledná vec čo mi bohužiaľ napadla, lebo som mala toľko akcií pred sebou... ale dúfam, že sa to zlepší.
      Ja si asi idem dnes vyzdvihnúť EoS, pretože som si ho hneď predvčerom na martinuse objednala a nechápem, že ho mali na sklade, takže už dnes mi prišla smska, že si môžem prísť vyzdvihnúť! :) Strašne sa tešíííím.

      Odstrániť
    2. Tak hej, ja mám dojem, že som to tiež cez leto mala dosť nabité, s článkami to bola dosť bieda a kým som prečítala recenzáky... no už som myslela, že ma za to nakopú do zadku vo vydavateľstvách, toľko mi to trvalo :D jedna recenzia mi stále chýba.
      Jooj, tebe je dobre, ja stále čakám, ale dúfam, že už v pondelok alebo utorok mi príde.

      Odstrániť