utorok 19. januára 2016

Prečo sa (ne)rozhodnúť pre čítačku kníh?

Technický pokrok nezastavíme, s tým sme sa asi už všetci zmierili. S ním prichádzajú nové a podľa mnohých lepšie vymoženosti aj v oblasti e-kníh a ostáva to iba na vás, či sa im poddáte alebo ostanete verní starým dobrým knihám a vôni každej z ich strán.

Možno si aj vy kladiete otázku, oplatí sa investovať do čítačky? Oplatí sa vymeniť fyzické knihy za tie e-?

V tomto príspevku by som sa chcela venovať práve tejto téme - sú čítačky kníh správnou voľbou a oplatí sa jednu si zaobstarať?
Hneď na začiatku vám poviem, že podľa mňa je fajn si jednu zadovážiť, ale čítať knihy iba cez ňu? V žiadnom prípade!



Čítačka ako taká má mnoho výhod a asi najväčšou z nich je, že v nej dokážete uskladniť stovky kníh a máte ich vždy po ruke, plus je malinká, čiže sa zmestí všade. Za normálnych okolností by ste ťahali tisíc-stranovú knihu, čo váži aj kilo a zaberá polovicu miesta v taške. Takto ju máte uloženú na malej elektronickej vecičke, kde stačí zapnúť displej a hurá do čítania.
S veľkosťou sa teda spája ešte mnoho iných výhod ako napríklad: jednoduché uskladňovanie, zmestí sa aj do tých najmenších kabeliek, väčšinu modelov stačí nabiť raz do mesiaca, alebo pre študentov, (ja sama to takto robím) sa dá jednoducho položiť na lavicu, postaviť pred ňu peračník a učiteľ ani nevie, že počas hodiny čítate o napínavom dobrodružstve vašich obľúbených hrdinov!
Veľa modelov, ak nie všetky, má takisto zabudovanú wi-fi, čiže je ľahké ísť do obchodu a nakúpiť si knihy rovno cez svoju čítačku.

Mnohí však majú problémy s tým, že podľa nich čítačky kazia oči. Už sú ale k dispozícii aj také,
ktoré majú nepodsvietený displej, čiže vyzerajú ako obyčajný papier a oči to vôbec neťahá. Samozrejme, aj pri čítaní fyzických kníh sa zrak trochu kazí, čiže pri čítačkách, myslím, nie je v tejto oblasti žiadny rozdiel.

Na výber máte hneď niekoľko značiek, avšak medzi najobľúbenejšie patria tie od Amazon Kindle a Pocketbook. Ja som vlastníčkou čítačky od Amazonu a môžem si ju iba chváliť. Má nepodsvietený displej a naozaj ma počas čítania neťahajú oči, ľahko sa ovláda a má kopu super funkcií, vrátane zaudovaného slovníka. Avšak mám aj dve kamarátky, ktoré majú Pocketbook a aj ten si veľmi vychvaľujú.

Medzi nevýhody čítačiek by som asi zaradila to, že síce v nej máte mnoho kníh, stále keď ju náhodou stratíte, alebo vám ju niekto ukradne, prídete o približne 100€, zatiaľ čo, ak čítate fyzickú knihu, prídete tak o maximálne 15€. Čiže sa s čítačkou spája aj väčšia opatrnosť a obozretnosť. Taktiež, treba ju nabíjať, aj keď iba raz za mesiac. Všetko však záleží od toho, ako často ju používate a či máte zapnutú wi-fi. A nakoniec, samozrejme, nedostane sa vám potešenia z prevracania voňavých papierových strán.

Odporučila by som teda kúpu čítačky e-kníh? Áno. Ja som s kúpou spokojná a som rada, že môžem mať po ruke veľký výber kníh vždy keď som niekde odcestovaná. Páči sa mi, že si môžem zobrať malú taštičku cez plece, do ktorej sa mi čítačka v poriadku zmestí a nemusím si kvôli knihe brať väčšiu než relatívne potrebujem. Ako milovníkovi kníh mi celkom jasne chýba prevracanie strán alebo iba také prelistovanie knihy, ale na druhú stranu, keď som v autobuse tak mi je pohodlnejšie držať malú čítačku ako fyzickú knihu. Ak teda máte možnosť zaobstarať si čítačku, určite vás podporujem, aby ste tak spravili, pretože ak si myslíte, že ju využijete naplno, nemali by ste ľutovať.

2 komentáre:

  1. Aj ja sa dosť často stretávam s názorom, že čítačky kazia oči, ale zistila som, že to tak vôbec nie je. Ja mám klasický Kindle 3, nepodsvietený displej (podsvietený by som ani nechcela, lebo to môžem mať rovno tablet) a obraz mám taký pekný matný, strany nie sú úplne biele, takže ani kontrast medzi stranou a písmom nie je až taký ako v knihe. Pri čítaní z čítačky ma napríklad nezačnú tak rýchlo bolieť oči. Pri knihe skôr. Ale zase bez normálnych kníh to nejde. Aj napriek tomu, že nepodsvietený čitačky schvaľujem, lebo sa zmestia fakt všade, ako si spomínala, knihy sú neodmysliteľnou súčasťou mojej izby a nesmú mi chýbať na poličke. Len keď cestujem do školy, dvakrát si rozmyslím, či si strčím do tačky 600-stranovú bichľu, alebo ľahkú čítačku, ktorá sa vo vlaku pohodlne drží :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Tak som rada, že máme rovnaký názor. :D :)
      A samozrejme, fyzické knihy proste nemôžu chýbať!

      Odstrániť