sobota 30. januára 2016

Koruna z temnoty (Sarah J. Maas - Trón zo Skla #2) | Recenzia

Názov: Koruna z temnoty
Autor: Sarah J. Maas
Diel: 2/6
Počet strán: 400
Žáner: fantasy
Hodnotenie GR: 4.52

Anotácia:

Predtým bola smrteľne nebezpečná. Teraz je nezastaviteľná.
Boj o záchranu kráľovstva sa v románe Trón zo skla len začal. Koruna z temnoty je očakávané a napínavé pokračovanie jednej z najpopulárnejších fantasy sérii dneška! Osemnásťročná Celaena Sardothien je odvážna, statočná i krásna - dokonalá kombinácia pre najnebezpečnejšiu nájomnú vrahyňu a mladú dámu, ktorá dokáže zlomiť srdce nejedného muža. No aj keď porazila súperov v nezmyselnom kráľovom turnaji a stala sa jeho osobnou popravčou čatou, nezískala ani náznak slobody. Otročenie v soľných baniach bolo v porovnaní so službou kráľovi prechádzka ružovou záhradou. Kráľ, ktorý zo skleneného trónu vládne pevným žezlom, je totiž najzlovestnejším a neporaziteľným nepriateľom celého kráľovstva. Kráľovstvom otriasajú správy o vzburách otrokov a v uliciach Riftholdu sa šepká o povstaní. 

Celaena dostane za úlohu vznikajúcu revolúciu krvavo potlačiť. Ale ako môže bojovať proti vzbúrencom, keď s nimi súhlasí? Pridá sa k povstalcom za cenu životov svojich najbližších? Neľútostná nájomná vrahyňa sa nezastaví pred ničím - ale kráľ Adarlanu tiež nie...




“I worry because I care. Gods help me, I know I shouldn't, but I do. So I will always tell you to be careful, because I will always care what happens.” 



Môj názor na knihu:

Po úžasnej prvej časti tejto série, ktorá mnohým vyrazila dych a nechala v napätom očakávaní ďalšieho dielu, prichádza Koruna z Temnoty, od ktorej má asi každý veľké očakávania... Budú však naplnené?

Samotný názov knihy, nám napovedá, že asi bude....no, temná. A to je pravda. Maas v pokračovaní prichystala nespočetne veľa prekvapení, odhalení a zápletiek, ktoré zabezpečia úžasný čitateľský zážitok. Ak ste sa pri prvom dieli nejakým spôsobom trochu nudili, pri Korune z temnoty sa vám to nestane!

Sarin štýl písania je stále rovnako úžasný a záživný, jej slová sú aj naďalej ako maľby v podobe písmen. Príbeh sa úžasne číta, všetko si viete predstaviť a dokáže vo vás vyvolať pocity, aké ste možno ešte pri čítaní nezažili (aspoň u mňa to tak bolo).

Dostávame sa hlbšie do jadier postáv, spoznávame ich viac a viac. Maas vie písať tak úžasne komplikované ale zároveň normálne postavy, s ktorými môžeme súcitiť a pochopiť, čo sa v ich vnútri odohráva. Vzťahy medzi nimi sú aj napäté, aj príjemné kamarátske, dokonca sa v tomto diely dočkáme aj romantického. Páči sa mi chémia, aká je medzi postavami a že sa nám dostáva vidieť všetky druhy vzťahov, rodinné, kamarátske, romantické, nepriateľské, s intrigami a podobne. Čo sa teda postáv týka, všetko je v najlepšom poriadku.



“But death was her curse and her gift, and death had been her good friend these long, long years.” 



Príbeh sa rozbieha hneď na začiatku a je naplnený akciou, ktorá v prvej knihe oproti tomuto nebola. Hneď prvé strany sú napínavé a stále chcete z príbehu viac až kým nepríde posledná strana. Ako som spomínala, Koruna z temnoty má určite nespočetne viacej akcie a napätia než prvá kniha, no ešte stále v nej nachádzame tajomno. Neskutočne som si čítanie užila a dodnes na tento diel spomínam s nemým úžasom (čo je mimochodom už asi 2 roky). To všetko, čo sa v tých 400 stranách udialo je neuveriteľné a znova vám zaručujem, že sa nebudete chcieť odtrhnúť od čítania!!

Veľmi sa mi páčilo, že Sarah dáva vo svojich knihách veľký priestor kamarátstvam. To sa tak často nevidí. Nemám na mysli iba kamarátstvo hlavnej hrdinky s niekým, ale celkovo. Každá postava má nejakého kamaráta a ich vzťah má v knihe svoj priestor. Obzvlášť som milovala vzťah Nehemie a Celaeny, aj keď bol miestami hrboľatý, bol reálny a krásne vidíme ako si postupne viac dôverovali. Tieto kamarátske vzťahy v knihách veľa robia a som rada, že v tejto sérii dostali pomerne veľký priestor.


“Some things you hear with your ears. Others, you hear with your heart.” 


Mnoho ľudí sa sťažuje, že na to, že je Celaena taká známa a krvilačná vrahyňa, sa správa až moc jemne a žensky. Je pravda, keďže miluje šaty, nakupovanie a podobne, ale bez toho by to proste nebola ona. A ak ste si to o nej tiež mysleli, že je iba nejaká "pipka", počas Koruny z temnoty a v nasledujúcich dieloch vám dokáže, že si naozaj jej povesť zaslúži a niektoré scény vám možno prídu
aj trochu nechutné.

Ak sa do tejto knihy rozhodnete pustiť, rátajte so slzami šťastia, ale možno hlavne smútku, pretože v určitých častiach preberie kontrolu nad vašimi pocitmi. Taktiež sa tešte na namakané kick-ass scény, pri ktorých sa vám zatají dych, alebo na neskutočne romantické scény, pri ktorých vám až srdiečko poskočí! A ešte jednu vec vedzte, ak ste doteraz nemali jasný ship, alebo si aj myslíte, že máte, verte, možno budete patriť do väčšiny a po tejto knihe v tom budete mať viac než len jasno.


  Čítali ste už Korunu z temnoty?
Chystáte sa na ňu? Aký bol váš názor na prvý diel?
Dúfam, že sa vám recenzia páčila. :)

3 komentáre:

  1. Mne sa veľmi páči na jej knihách, že každá z nich je odlišná. Ako keby vždy do novšej a novšej časti vkladala aj ďalšie prvky, alebo ako to nazvať. Neviem, či chápeš, čo myslím a ak nie, tak tento odsek ignoruj :D :D

    Recenziu si napísala veľmi peknú, všetko si vystihla a ja k tomu poviem už asi len toľko, že aj keď som si knižku po slovensky nekupovala, som veľmi rada, že sa Slovart ujal prekladu, lebo teraz môžem každému, kto nečíta po anglicky, odporučiť moju obľúbenú sériu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Práve že presne viem o čom hovoríš, mne to tiež tak príde, akoby každá kniha mala v sebe iný "nádych" a tým, že sa stále dozvieme viac a viac o tom svete tak nám to asi príde všetko také svieže, ak chápeš čo myslím ja! :D
      A ďakujem krásne :) a taktiež, teraz si už výhovorky nájsť nemôžu!!! :D

      Odstrániť
    2. Chápem a to slovo, ktoré som hľadala, bolo "nádych" :D Teda niečo v tom zmysle, že do každej knihy vložila niečo nové, čo príbeh akoby prebralo k životu, ale vždy iným spôsobom.

      Odstrániť