sobota 27. júna 2015

CONTEMPORARY!! (ľahké čítanie) | Odporúčania

Ahojte, vítam vás pri novom článku tentokrát o contemporary knihách!
Kedy je lepší čas na čítanie contemporary kníh než počas letných prázdnin? Presne tak, nikdy! Leto je ako stvorené na čítanie roztomilých, letných kníh, cez ktoré akoby preletíte!
Za svoj život som ich už niekoľko prečítala a patria k mojim obľúbeným, vždy po nejakej siahnem keď neviem čo čítať. Sú jednoduché, nevyžadujú toľko koncentrácie ako napríklad také fantasy knihy, ale vždy majú čosi do seba, nejakú ukrytú hlbšiu myšlienku!

Niektoré nepatria k jednoznačne 5-hviezdičkovým knihám, ale aj tak sa mi páčili a myslím, že to, že sa mne nepáčili až tak úplne, neznamená, že vám sa tiež nebudú až tak páčiť. :)

Začnem takými, o ktorých si myslím, že sú u nás menej známe a postupne pridám tie, ktoré všetci určite poznáme. Takže nech sa páči, tu je zoznam a pripravte sa tie knihy pridať do TBR listov!!!

Keby vás to zaujímalo, tu môžete nájsť odporúčania na dystopické knihy! :)



1. To All the Boys I've Loved Before (Jenny Han)

To All the Boys I’ve Loved Before je príbeh Lary Jean, ktorá sa nikdy otvorene nepriznala k jej láskam. Namiesto toho písala každému chlapcovi list o jej pocitoch, zalepila ho a skryla do krabice pod posteľou. Avšak jedného dňa Lara Jean zisťuje, že jej krabica bola odoslaná. To má za následok stretnutia so všetkými jej dávnymi láskami, kvôli listom: s jej prvým bozkom, chalanom z letného tábora, dokonca s ex jej sestry, Joshom. Ako sa učí jednať s jej dávnymi láskami z očí do očí, Lara Jean zisťuje, že by sa nakoniec z týchto listov mohlo vykluť aj niečo dobré.
Recenzia na túto knihu tu!

Moje hodnotenie knihy: 5/5*






2. My Life Next Door (Huntley Fitzpatrick)

Garrettovi jsou všechno to, co Reedovi nejsou – hlasití, chaotičtí a láskyplní. A Samantha Reedová nemůže odolat a každý večer tuto úžasnou rodinu pozoruje ze svého střešního okna a touží být jednou z nich – vymanit se z područí dominantní matky a nepodřizovat svůj život jejím přáním. Avšak zdá se, že je to pouze krásný sen… až do jednoho letního večera, kdy za ní vyšplhá Jase Garrett. A všechno se změní! Oba se potýkají s trapnostmi i krásami první lásky, Jaseova rodina Samanthu okamžitě přijme do svého středu, i když ona ho před tou svou drží v tajnosti. Vše je téměř dokonale až do okamžiku, kdy se stane něco, co změní celý její svět. A Samantha se náhle musí rozhodnout a zvolit si, kterou z obou rodin zachrání. Fantastický debut o rodině, přátelství, první lásce a nemožnosti být věrný jediné osobě, kterou milujete, aniž byste zároveň zradili další.


Moje hodnotenie knihy: 4/5*





3. Keď sa sfarbia javory (Zuzana Burgerová-Cacciabue)

Pre sedemnásťročnú Emmu sa v poslednej dobe všetko komplikuje. A to aj vďaka mladému susedovi, ktorého napriek jej hlbokozakorenenému strachu z opustenia nedokáže dostať z mysle... Jej otec sa predsa vykašľal na rodinu bez mihnutia oka keď bola malá! Všetci muži sú určite rovnakí! Podarí sa raz Emme nanovo veriť mužskému pokoleniu?

Moje hodnotenie knihy: 4/5*






4. Fanúšička (Rainbow Rowell)

Cath je fanúšička seriálového hrdinu Simona Snowa.
Jasné, celý svet zbožňuje Simona Snowa... Ale Cath je fanúšičkou celý svoj život a je v tom fakt dobrá. So sestrou dvojčaťom Wren sa ešte ako deti ukryli v Simonovom svete a pomohlo im to zvládnuť matkin odchod. Čítanie. Druhé čítanie. Vypisovanie na fanúšikovské fóra, písanie fanfiction, prezliekanie sa za postavy na každú filmovú premiéru. Cathina sestra už z fandomu vyrástla, ale Cath to nedokáže. Ani nechce.

Obe sestry majú osemnásť a idú na výšku. Wren nečakane vyhlási, že nechce v internáte bývať s Cath, aby bola nezávislejšia. Dvojčatá sa rozdelia a Cath je vydaná napospas namosúrenej spolubývajúcej a jej očarujúcemu frajerovi. Jej profesorka si myslí, že fanfiction je koniec civilizácie, a pekný spolužiak sa chce rozprávať iba o slovách... Popri tom všetkom sa Cath ustavične bojí o milujúceho, no zraniteľného otca, ktorý ešte nikdy nezostal sám. Otázka znie: Zvládne to Cath? Dokáže to, aj keď ju Wren nebude držať za ruku? Je pripravená žiť vlastný život? A chce vôbec vykročiť vpred, ak to znamená, že musí opustiť Simona Snowa?
Recenzia na túto knihu tu!

Moje hodnotenie knihy: 5/5*





5. Šok z Pádu (Nathan Filer)

Šok z pádu je výnimočne dobre napísaná kniha, osobitý štýl autora odráža zložitý svet, v ktorom Matthew žije. Navyše, Filer má cit pre temnú komédiu života a Matthew je charizmatická postava, ktorá vás upúta, aj keď sa mu svet rúca. Čitateľ si napriek ťaživej téme príbeh užíva, je ním priam fascinovaný, pretože predstavuje isté tabu. U tínedžera Matthewa Holmesa naplno prepukne schizofrénia po náhlej smrti jeho brata Simona, ktorý počas rodinnej dovolenky utrpel úraz, pri ktorom zomrel. Zdá sa, že Simon ovplyvňuje život svojej rodiny aj po smrti. Zavŕta sa do mozgu Matthewa, ktorý sa s ním nevie rozlúčiť, v dome zavládne neopísateľný smútok a mama berie lieky. Spomienky na tragédiu servíruje Matthew v omrvinkách, ani nie chronologicky, ale čitateľa to vôbec neruší, skôr poháňa ďalej. Autor ukazuje, že pri duševnej chorobe nič nie je jasné ani jednoduché a nájsť jednoznačnú odpoveď je takmer nemožné.

Moje hodnotenie knihy: 3.5/5*




6. We were liars (E. Lockhart)

Nádherná a prosperujúca rodina Sinclairových.
Súkromný ostrov.
Bystré, zničené dievča, vášnivý, politický chlapec.
Skupina štyroch kamarátov — Klamárov —, ktorých priateľstvo začne byť zničujúce.
Revolúcia. Nehoda. Tajomstvo.
Klamstvá nad klamstvá.
Pravá láska.
Pravda.

Moje hodnotenie knihy: 5/5*




7. Paper Towns (John Green)

Margo Rothová-Spiegelmanová. Jej bláznivé dobrodružstvá sa zakaždým prehnali školou ako letná búrka: na gitare ju naučil hrať nejaký starký v polorozpadnutom dome v mississippskom Hot Coffee. Tri dni kočovala s cirkusantmi, lebo ich presvedčila, že by z nej mohla byť artistka. Na koncert The Mallionaires v St. Louis sa dostala tak, že sa vydávala za basgitaristovu frajerku, a keď ten s ňou naozaj chcel chodiť, poslala ho kadeľahšie. Jej najneuveriteľnejšie príhody sa vždy ukázali ako skutočné!

Tak do tejto dobrodružnej duše sa beznádejne zamiloval Quentin-Kvéčko Jacobsen, trochu zakríknutý chlapec z dobrej rodiny. Keď mu pojašená maturantka jednej noci vlezie do izby prezlečená za nindžu a odhodlaná vykonať jedenásť bodov neľútostnej pomsty nevernému frajerovi a bývalým kamarátom, Kvéčko neodmietne. To, čo povystrájajú, Quentina rovnako nadchne ako vyľaká. Lenže na druhý deň je Margo preč a zanechá po sebe len indície určené práve jemu. Vydáva sa teda na cestu plnú odbočiek, a čím bližšie je k cieľu, tým lepšie spoznáva skutočnú tvár priateľky – a možno aj svoju vlastnú.

Moje hodnotenie knihy: 4/5*





8. Looking for Alaska (John Green)

Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách svetových osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: „Idem hľadať to Veľké Azda." Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pošlú do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník a ktorý vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho „Veľké Azda"?

Moje hodnotenie knihy: 5/5*




9. Eleanor & Park (Rainbow Rowell)

Obaja majú šestnásť, sú spolužiaci a sú úplne iní ako ostatní.
Eleanor
Červenovláska z chudobnej rodiny. V jednej izbe sa tlačí so štyrmi súrodencami. S nevlastným otcom sa neznáša pre jeho násilnícke sklony. V škole je nová a nepatrí k obľúbencom – nenosí značkové oblečenie, lebo jej rodičia na to nemajú, nie je štíhla ako spolužiačky a na jej vtipných hláškach sa nikto nesmeje.
Park
Jeho rodina netrpí núdzou, ale Park nemá rád sám seba. Chýbajú mu svaly bejzbalistu, výška basketbalistu a sebavedomie amerického tínedžera z nebraskej Omahy. Parkovu matku si totiž otec priviedol z Kórey a syn zdedil jej ázijské črty. A tak si najradšej číta komiksy, počúva obľúbenú hudbu a v školskom autobuse sedí sám.
Až kým jedného dňa nenastúpi istá červenovláska a nikto – okrem neho – ju k sebe nepustí sadnúť.
Eleanor a Park nie sú hlúpi a vedia, že prvá láska takmer nikdy nevydrží. Sú však aj dosť zúfalí a dosť odvážni, a tak to spolu skúsia...

Moje hodnotenie knihy: 4/5*




10. Polibek pro Annu (Stephanie Perkinsová)


GR
Sedmnáctiletá Anna se cítí podvedená. Její rodiče ji totiž posílají na roční studium do Francie - přes půlku planety, do neznámého prostředí, aniž by navíc uměla slůvko francouzsky. Musí tak opustit své přátele, potenciální lásku i veškerá pohodlí amerického života a začít úplně nanovo. V romantické Paříži, ve městě, které nikdy nespí, se vrhá do nových vztahů i zkušeností a odhaluje v sobě skryté vlastnosti. A také je tu jeden spolužák, Étienne St. Clair, který se liší od všech chlapců, které kdy Anna potkala…

Moje hodnotenie knihy: 3.5/5*






Týmto sa tento príspevok končí a ja pevne verím, že nejaké z týchto kníh skúsite!
Určite mi dajte vedieť či sa vám páčili!
Ak ste nejakú z nich už čítali, aké máte pocity? :)

2 komentáre:

  1. Anna, Greeovky a knihy od Rowellovej som čítala a veľmi sa mi páčili.:)
    Inak sa už hrozne dlho chystám na To All the Boys I've Loved Before - chcela som si ju prečítať ešte pred vydaním v angličtine... Teraz už bude aj v preklade a ja stále nič.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čooo, oni ju už prekladajú? :D Tak to šťastie, že som si ju prečítala už teraz :D podľa mňa sa aj tak pusť do anglickej verzie lebo preklady sú na houby :D

      Odstrániť